5.742 informacions desenteranyinadores

Tenia bandera la Germania de Mallorca? Com era? Sabem el significat d’acoltellar, atenallar, escataponja? Quants d’enfrontament hi va haver el 1522 a la Pobla? Sabem les dates? Quantes de tretzenes hi va haver? I de tretzeners? Com així a Andratx i a Calvià Gurrea no va poder entrar a entrevistar els habitants? A qui feren pagar composicions? Què implicava establir la fermança de les universitats? D’on sortien les profecies de la tresca i la verdesca? Sabeu què va passar a Petra? I a Sineu? I a Felanitx? I a la platja de Talamanca? Va ser molt activa la participació de les dones? Hi ha constància si en mataren cap? Com així al Virrei li deien borrelló? Coneixeu els noms dels familiars agermanats dels Instadors? On va ser la batalla de Mallorca? I la de Sant Martí? On eren les forques dels ambaixadors? Quan va ser l’assalt a la Llotja? I el levament de Manacor? Quina era la feina dels guardes del morbo? Com així es traficava tant amb la roba dels nobles? Com va anar l’intent de fer aixecar Menorca? Quants de dirigents mataren la nit dels set? Què és una tortuga? Qui era el bisbe de Gràcia?
Les Informacions que Gurrea va ordenar recollir al procurador reial, són un document elaborat a interès de part i amb un objectiu repressiu de recaptació dinerària, però l’allau de dades que conté permet una lectura crítica i analítica que doni resposta a les gegantines incògnites obertes. A l’enllaç, una espipellada general.
Si, tal com es va posar per objectiu la comissió cívica GERMANIES500, volem aprofitar el mig mil·lenni de la revolta per animar el coneixement d’un episodi tan transcendental de la nostra història, hem d’aprofitar l’avinentesa per descobrir i difondre tot allò que ens ha estat ocultat i, pitjor encara, manipulat durant segles.
Salut i Germania!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: