Agenda setmanal de l’Obra Cultural Balear

Bústia dels Drets Lingüístics

L’Obra Cultural Balear ha posat a disposició de tota la ciutadania de les Illes Balears un nou servei anomenat Bústia dels Drets Lingüístics (www.bustiadretslinguistics.cat). Un servei de l’OCB que ha de servir per a la defensa i protecció dels drets lingüístics de la ciutadania de les Illes Balears.

Què fa la Bústia?
– Vetllar pel compliment i l’aplicació de la normativa legal sobre l’ús de la llengua catalana a les Illes Balears.
– Assessorar en l’exercici dels drets lingüístics reconeguts per l’ordenament jurídic.
– Canalitzar les reclamacions, suggeriments i consultes per discriminació lingüística que hi arribin a través del formulari.

Com Funciona?
– Rep consultes i denúncies a través del formulari de la web (www.bustiadretslinguistics.cat)
– L’equip de la Bústia dels Drets Lingüístics integrat per voluntaris, planificadors lingüístics i assessors legals, es posa en contacte amb la persona que ha fet la denúncia o la consulta. Si es tracta d’una consulta es resolen els dubtes. Si es tracta d’una denúncia es consensuen amb el denunciant les properes passes a seguir.
– L’equip també comprova i contrasta totes les denúncies i fa els tràmits oportuns per assegurar que no es tornen a repetir els actes denunciats.

Els drets lingüístics
Els drets lingüístics formen part dels drets humans. Des de la proclamació de la Declaració universal dels drets humans (1948) i, més especialment, d’ençà de la promulgació, el 1996, de la Declaració universal dels drets lingüístics, els drets dels parlants i de les comunitats lingüístiques estan emparats per la legislació internacional. En el cas de les Illes Balears l’Estatut d’autonomia, de 1983, declara que el català és la llengua oficial i pròpia de l’arxipèlag; i la Llei 3/1986, de normalització lingüística (aprovada per unanimitat), estableix que el dret d’usar el català «implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l’Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. També implica poder expressar-se en català a qualsevol reunió i desenvolupar en aquesta llengua les activitats professionals, laborals, polítiques, sindicals, religioses i artístiques; així com rebre l’ensenyament en català i rebre-hi informació a tots els mitjans de comunicació».

Encara ets a temps d’aconseguir la teva ‘Rosa dels Drets Lingüístics’ i ajudar així a fer front a part de les despeses generades pels diversos processos judicials oberts per defendre els drets lingüístics de la ciutadania.

Podeu trobar les roses a Can Alcover – Espai de de cultura (C. de Sant Alonso, 24. Palma), a les delegacions de l’OCB i a la major part dels esdeveniments organitzat per aquestes arreu de Mallorca.

PROPOSTES CULTURALS
Documental “Dorothea i el Myotragus”

Aquest documental recrea els diaris escrits per Dorothe Bate, una de les paleontòlogues més importants, sobre animals extingits en el Mediterrani.

Estrena: primer de setembre, a les 19.30 hores, a CineCiutat (Palma).

Som tantíssimes: Cloenda

El projecte ha embarcat moltes veus i culmina ara amb aquest recital de cloenda. Marga Rotger i Joana Abrines, juntament amb Laia Malo i Clara Fiol i acompanyades per la glosadora Cati Eva i altres veus artístiques com la pintora Carolina Adán i altres disciplines com la dansa amb Aina Pascual, participaran en aquest acte.
Podeu aconseguir les entrades fent clic aquí.

Dissabte, 5 de setembre, a les 20.30 hores al Jardí de la Casa Llorenç Villalonga (Binissalem).

Duo Aquarel·la

Al setembre torna el duet mallorquí Duo Aquarel·la, format per les solleriques Mayumi Sargent (violí) i Rumiko Harada (piano), que presentarà un fantàstic programa del segle XX.

Dijous, 3 de setembre, a les 20.30 hores, al Claustre de Sant Domingo de Pollença. Podeu adquirir entrades fent clic aquí.

‘Ànima de Don Carlo’
‘Ànima de Don Carlo’, versió reduïda de l’òpera Don Carlo de Verdi amb el rerefons de la visibilitat LGTBI.Dies 11 i 12 de setembre, a les 20.00 hores, al Teatre Municipal Xesc Forteza (Palma). Entrades per a dia 11 fent clic aquí, i per a dia dia 12 fent clic aquí.

Presentació de “La Mort d’en Roca”

L’OCB de Manacor ha organitzat la presentació del llibre La Mort d’en Roca de Bartomeu Mestre ‘Balutxo’ que comptarà amb la participació d’Elisabet Abeya i Antoni Tugores. L’acte es clourà amb música efekiana amb artistes com Joan Gomila, Biel Majoral, Tomeu Matamalas, Delfí Mulet, Catalina Obrador, Biel Oliver, Joan Oliver, Maria F. Osuna, Maria Rosselló…

Dijous, 10 de setembre, a les 20.00 hores a la Torre dels Enagistes (Manacor).

Llum per a Closos

A causa de la recent pèrdua de la subvenció per al centre d’interpretació de Sencelles, es demana que, les persones interessades en col·laborar, aportin al llarg de la setmana espelmes al jaciment dels Closos de Can Gaià a la naveta 01.

Dissabte, 12 de setembre, es transmetrà a través de les xarxes socials.

Les rodes de la memòria
Ramón Pérez Carrió (Pedreguer, 1960)

Ramon Llull, entre d’altres figures destacades, tornen a exposar-se a Palma, en aquesta oportunitat mitjançant una selecció de quadres políptics agrupats per retaules que es basen en les seves obres i les d’altres filòsofs platònics de distintes èpoques.

Del 2 al 27 de setembre, al centre de cultura ‘Sa Nostra’ (Carrer de Concepció, 2. Palma). Obert de dilluns a divendres de les 10.30 a les 13.30 hores, i de les 17.00 a les 20.00 hores.

Parelles de Tiepolo
Rafael Armengol (Benimodo, 1940)

Aterra a Menorca el pintor valencià Rafael Armengol, amb un estil que s’ha anat definint amb el pas de gairebé cinc dècades, amb una permanent recerca i investigació en les línies i la forma de captar determinats colors.

Sala de Cultura de ‘Sant Josep’ (Carrer de Santa Clara, 9. Ciutadella). De dimarts a divendres, de 17.00 a 20.00 hores, i dissabte d’11.00 a 13.30 hores.

L’Obra Cultural Balear, l’Institut d’Estudis Eivissencs, l’Obra Cultural de Formentera i l‘Institut Menorquí d’Estudis, juntament amb una quinzena d’entitats més, han fet públic el manifest ‘La cultura imprescindible‘. El manifest compta amb centenars d’ahesions, però se’n necessiten moltes més!

  • Obert el termini d’adhesions
  • Obert el termini de recepció d’esmenes
  • Obert el termini de recepció de propostes sectorials
ADHERIU-VOS ARA!
Formulari d’adhesió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: