Agenda setmanal de l’Obra Cultural Balear

AGENDA ESPECIAL

‘500 ANYS DE GERMANIES (1521-2021)’

| EL MANIFEST |

500 ANYS DE REVOLTA. 500 ANYS DE GERMANIES (1521 – 2021)
Lectura del manifest ‘500 anys de revolta. 500 anys de Germanies (1521-2021) per Aina Vidal i Josep de Luís, de l’Obra Cultural Balear.
Anar al manifest
Adhesió al manifest
Des del Secretariat encarregat de la commemoració dels ‘500 anys de Germanies’ es convida tota la ciutadania i les Institucions de Mallorca a sumar-s’hi i compartir tots els esdeveniments que es faran durant tot el 2021, en memòria dels nostres avantpassats.
Entitats cíviques adherides
Mocions aprovades als ajuntaments de Mallorca

Lectures del manifest

dia 7 de febrer, arreu de Mallorca

Conferència telemàtica

amb Quim Torra, Bartomeu Mestre i David Garrido
L’Oficina de Quim Torra ha organitzat una conferència telemàtica amb motiu de la commemoració dels 500 anys de les Germanies, amb el president Quim Torra, l’escriptor Bartomeu Mestre (Felanitx) i l’historiador David Garrido (Alacant).

La conferència es podrà seguir per internet a la pàgina www.presidenttorra.cat i mitjançant les xarxes socials del president Torra. «Esperam que ens acompanyeu per a descobrir aquestes revoltes que connecten més que no ens pensem als nostres dies. Hem titulat l’acte amb el crit de la revolta: ‘Visca la terra! Mori el mal govern!’», han explicat.

Inca té memòria

Sota el títol ‘Inca té memòria‘, l’Ajuntament de la capital del Raiguer ha impulsat, per segon any consecutiu, tot un complet programa d’actes durant el mes de febrer, orientats a recuperar i difondre la memòria històrica de la ciutat.

Aquest cicle coincideix enguany amb l’inici de la commemoració del 500 aniversari de les Germanies.

Descarrega el programa en PDF >>

Les revoltes populars a Mallorca

Presentació del llibre i conferència a càrrec de l’autor, Guillem Morro i Veny.

Es podrà seguir en directe, dia 9 de febrer, a les 19.00 hores, a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Santa Maria del Camí.

Les rutes dels agermanats

Itineraris històrics a les Illes Balears

D’Antoni Mas, publicat dins la Ruta de les Germanies, al Diario de Mallorca, el 2 de gener de 2013.

Més informació >>

Els agermanats a l’escola

Ruta ‘Germania 500 a Palma’

Ruta commemorativa dels 500 anys de l’inici de la revolta de la Germania a Mallorca. El 7 de febrer del 1521 començava a la plaça de Cort la rebel.lió dels agermanats, que gosaren fer front a un sistema d’arrels feudals que oprimia pagesos i menestrals. El conflicte derivà en una autèntica guerra civil insular que finalitzà el 3 de juny del 1523 amb milers de morts i l’execució del líder agermanat Joanot Colom a la plaça de la Porta Pintada, vora l’actual plaça d’Espanya. També descobrirem on es refugiaren i com contraatacaren els “mascarats” (partidaris de la noblesa). Pels carrers i places del centre històric de Palma seguirem el rastre de revolta i de sang que deixaren aquells mallorquins que fa mig mil.lenni lluitaren per un futur millor però que foren durament reprimits. Una ruta guiada que no us podeu perdre ja que esdevé tota una lliçó d’història a peu de carrer.

Més informació >>

El Congrés

La Germania a Mallorca i la seva transcendència

Conscients de la transcendència de la Germania i de les seves conseqüències en la història de Mallorca, el Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, amb la col·laboració del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, proposa dur a terme una trobada acadèmica, amb estructura de jornades, en què els més reputats especialistes tractin detalladament els aspectes abans enunciats.Lloc: Edifici Sa Riera (Palma)
Places: Limitades. Inscripcions a partir del 7 de febrer de 2021
Dates: 7 i 8 d’octubre de 2021
Horari: De les 9 a les 18 hores
Durada: 12 hores
Preu: Activitat gratuïta

Més informació >>

germanies500.cat

La web conté tota la informació relacionada i una agenda actualitzada a diari amb els actes i esdeveniments que s’hi van sumant a la commemoració del 500 anys de les Germanies.

Anar a la web >>

Segueix a les xarxes socials els comptes oficials del Secretariat
@Germanies500

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.