Agenda setmanal de l’Obra Cultural Balear

Inca
Presentació del llibre ‘El país de l’altra riba‘, de Maite Salord i Ripoll, a càrrec d’Antoni Rodríguez, membre de la Junta de l’OCB.

Dijous 17 de febrer, a les 19.30 hores, local de l’OCB d’Inca (c. de Son Ordre, 3, Inca. Edifici Es Convent).

Llucmajor
Taula rodona: La Germania de Mallorca

Amb la participació de l’escriptor Bartomeu Mestre Sureda, ‘Balutxo’, la Doctora en Història Margalida Bernat Roca, el Doctor en Història Guillem Morro Veny, i amb el professor i investigador Antoni Vidal Nicolau com a moderador.

Divendres 18 de febrer, a les 19.30 hores, al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor.

Reserves al Claustre: 971 66 97 58

Manacor
La vida del capellà Poquet al descobert en el documentari ‘Les campanes no tocaren a mort’ en el proper Dilluns de l’Obra. Presentaran l’acte: el seu nebot Miquel Alomar PoquetCelestí Alomar i el periodista Antoni Tugores.
Director: Antoni Capellà | Coproductor: Agustí Torres | Música de Joan Valent

Jeroni Alomar Poquet, era un capellà poc convencional que tenia conflictes amb el rector i els nous governants del seu poble, Llubí. Es traslladà a viure a Palma per gestionar el seu alliberament. A Ciutat va remoure cel i terra i, segons sembla, degué trepitjar algun call.

Dins els cercles de poder corrien rumors, o es feien córrer de manera interessada, que Jeroni es dedicava a treure de l’illa gent que estava en perill. La policia li preparà un parany i hi va caure com un innocent. Fou condemnat a mort i executat el mes de juny de 1937. Jeroni Alomar Poquet és l’únic sacerdot que va ser afusellat pels nacionals durant la Guerra Civil.

Dilluns 21 de febrer, a les 20.00 hores, a la Sala La Fornal (carrer Homs, 4, Manacor).

Santa Maria del Camí
Santa Maria llegendària, llegendes i rondalles santamarieres’, intinerari pel nucli urbà de Santa Maria, a càrrec de Mateu Morro, historiador.

Dissabte 26 de febrer, a les 10.00 hores, a la Plaça de la vila.

Països Catalans
L’Escola de Formació Guillem Agulló organitza la ‘Jornada sobre noviolència, jovent i moviment estudiantil: coneguem el passat, actuem en el present per tenir futur’.

Divendres 18 de febrer, a les universitats públiques dels Països Catalans.

Inscriu-t’hi!
Campos
Alcúdia
Exposició ‘HAE i Estendards de resistència’, de Joan Vidal Monserrat.

Del 5 de febrer al 6 de març, a la Biblioteca de Can Torró (c. d’en Serra, 15, Alcúdia).

Premis Martí Gasull
votació fins 20/02/2022
Després de la deliberació del jurat entre 330 propostes, la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes d’enguany: Diari de BalearsLa Fageda i Ràdio Arrels. Els premis, organitzats anualment per Plataforma per la Llengua, cerquen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana.
El guanyador es decidirà per votació popular. Es pot votar, una única vegada, per un dels tres finalistes fins al 20 de febrer.

La proposta guanyadora s’anunciarà a l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc, si la situació sanitària ho permet, el 28 de febrer al teatre Poliorama de Barcelona. En edicions anteriors se l’han endut l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, els supermercats Bonpreu – Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya, Catalunya Ràdio, Som Energia, la Llibreria Catalana de Perpinyà i la revista Sàpiens.

DARRERA SETMANA DE VOTACIÓ!
Votar
Projecte AINA
Fem que la tecnologia entengui i parli el català
Si volem que les màquines ens entenguin quan els parlem en català i ens responguin en la nostra llengua, cal que primer l’aprenguin. Per això, s’han d’aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres.

Persones com tu
La teva veu ajudarà a construir el diccionari oral de català que tota màquina necessita per aprendre la nostra llengua. A més, aquesta base de dades podrà ser utilitzada per totes les companyies tecnològiques, ja siguin grans o petites. Serà un diccionari obert i accessible a tothom.

Ensenya les màquines a parlar en català i ajuda a salvar la nostra llengua en l’àmbit digital.

DONA LA TEVA VEU
+ info | Gencat
Vocabulari de Dret
En el marc de la campanya ‘La justícia, també en català’, en què participa l’OCB, la DGPL promou una reedició del ‘Vocabulari de Dret’, publicat per la Universitat de València (UV) i la Universitat de Barcelona (UB) l’any 2009. Es tracta d’una obra col·lectiva, coordinada pels professors Antoni Llabrés (UIB) i Eva Pons (UB), fruit de la col·laboració d’un grup nombrós de professors de les facultats de dret i tècnics dels serveis lingüístics de totes dues universitats, que conté gairebé 6.000 entrades de totes les disciplines jurídiques amb les seves equivalències en castellà.
Disposam d’exemplars del ‘Vocabulari de Dret’ a Can Alcover per aquells socis que hi estiguin interessats (fins a l’exhauriment de les existències).
El web Justícia en Català s’ha creat en el marc de la campanya «La justícia, també en català», impulsada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, el Govern de les Illes Balears, la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia, el Col·legi d’Advocats, el Col·legi de Procuradors, el Col·legi de Graduats Socials, el Deganat dels Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles de les Illes Balears, el Col·legi Notarial i l’Obra Cultural Balear, amb la finalitat de promoure l’ús de la llengua catalana dins l’Administració de justícia i de fomentar el coneixement i el respecte dels drets lingüístics dels ciutadans.
Clicau aquí per anar al web
Fes-te’n voluntari!
Formulari
Bústia dels Drets Lingüístics
La Bústia dels Drets Lingüístics de l’Obra Cultural Balear és un recurs a l’abast de la ciutadania per a la defensa i protecció dels seus drets lingüístics.
Només heu d’omplir el formulari amb la vostra consulta o reclamació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: