Agenda cultural de l’OCB

 

Aquest passat diumenge, com cada tercer diumenge de juliol, es va fer al pla de Campllong (Castellar del Riu, Berguedà) l’Aplec del Pi de les Tres Branques.

Enguany, els tres parlaments varen ser a càrrec del conseller a l’exili, Lluís Puig, qui va fer una intervenció a través de vídeo, el coordinador d’Acció Cultural del País Valencià i el president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis. De Luis en el seu discurs va explicar que: «En el 1714, Mallorca va saber estar a l’alçada de les circumstàncies. Ara volem reiterar el el nostre compromís i alhora l’exigència amb els nostres germans d’aquesta part de la mar».

El president de l’OCB també va dir: «Com afirmà un menorquí trasplantat a Algèria, Albert Camus, ‘la Pàtria és la llengua’, i la Pàtria ara està en perill. No dubteu dels mallorquins a l’hora de defensar la causa de tots, però no dubteu tampoc de la nostra fermesa a l’hora de denunciar qualsevol deslleialtat. En els nostres conflictes amb el ponent peninsular, hi ha coincidències que posen la pell de gallina. L’any 1940 fou condemnat a 20 anys de presó Pere Capellà, un patriota mallorquí amic del president Companys. En complí tres a la presó d’Alcalá de Henares. Allà hi escrigué el poema ‘Sóc català’. La darrera estrofa servirà per recordar-vos com érem alguns mallorquins aleshores. I podeu comptar que molts no hem canviat gaire». De Luis va cloure la seva intervenció amb els versos de Pere Capellà:

«Herois de Mallorca, herois catalans,
que en les hores greus, us dàreu les mans
fent del vostre exemple sagrada costum,
jo us tinc en ma vida, de guia i de llum.
Jo sóc mallorquí i és la meva glòria
ésser català per la meva història»

Abans de l’Aplec, el president de l’OCB va visitar el pres polític Jordi Cuixart. El president d’Òmnium i de la Federació Llull li va traslladar un missatge per als congregats a l’Aplec del Pi de les Tres Branques i que fa extensiu als socis de l’OCB.

El president d’Òmnium i de la Federació Llull li va traslladar un missatge per als congregats a l’Aplec del Pi de les Tres Branques que diu textualment:

«Estimadíssima família del Pi de les Tres Branques. Utilitzo el correu de privilegi del nostre president i amic de l’Obra Cultural Balear per enviar-vos una fraternal salutació des de Lledoners en nom dels nou presos i preses polítiques. El nostre empresonament no serà mai la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria. Sense deixar-nos ningú pel camí i amb el record ben viu per tots aquells que treballen anònimament per la llibertat dels Països Catalans, us demano que no defallim que perseverem i que si el present és de lluita, el futur serà nostre. Sempre endavant!»

Jordi Cuixart

Teatre

Riki López presenta el seu monòleg. Podeu reservar les entrades telefonant al 971 72 94 46 o fent clic aquí.

Diumenge 31 juliol, a les 21.00 hores, a Can Alcover.

SINEUSisena edició del concurs que organitza OCB-Sineu i Díngola de gloses dedicat al glosador sineuer Gabriel Buades i Real, Parreta (1831-1910).

Bases del concurs són:

  • Les gloses s’han d’enviar per mail a sineu@ocb.cat , com a màxim fins a dia 31 de juliol. S’hi ha d’indicar el nom del concursant, la població i el número de telèfon per a contactar-hi.
  • Cada concursant pot enviar una glosa.
  • La glosa ha de ser de quatre mots (versos) amb rima tradicional (ABBA o ABAB).
  • La temàtica d’enguany és “Estima com vulguis”. Gloses contra la intolerància i a favor de la llibertat d’orientació sexual.
  • El jurat està format per glosadors de l’Associació de Glosadors de Mallorca.
  • Es triaran tres gloses, dues de finalistes i una de guanyadora. El lliurament de premis serà dia 9 d’agost a vespre, durant la Festa de l’OCB a Sineu i Díngola.
  • Les gloses podran ser publicades en la revista Díngola en paper o a la web dingola.net.

Com sempre, per a un serà el senalló i per als altres seran les carabasses!

Els premis es lliuraran el 9 d’agost durant la festa de l’OCB-Sineu i la revista Díngola. En acabar hi haurà actuació musical del grup Xanguito.

ARTÀ

Miquel Mestre presenta el seu llibre, Tu. O tu. O potser jo., acompanyat de Maria Pastor, delegada de la delegació, i Antoni Colomer, professor de llengua i literatura catalanes. També hi haurà un recital de poemes dels actors del grup de teatre La Maleta.

Dijous 25 de juliol a les 21.00 hores a la sala de conferències del Teatre d’Artà.

ARTÀCesk Freixas participa en el concert de Sant Salvador, juntament amb Roger Pistola.

El preu del concert és de 12€ anticipada i 15€ a porta. Les reserves es poden fer al correu ocbarta@gmail.com.

Diumenge 28 de juliol a les 21.30 hores a Sant Salvador d’Artà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: