Aikido Renshinkan: Joaquin Sabater Romero, nou 4t dan

En Joaquin, professor d’Aikido del Centre Renshinkan, està d’enhorabona. La setmana passada es var examinar d’aquest nou grau, el 4t dan, obtenint una de les millors classificacions. Amb ell hem volgut tenir aquesta xerrada, perquè ens comenti les seves inquietuds d’aquest art marcial d’origen nipó.

1-L’Aikido, art marcial o esport?
Art marcial sense cap dubte, la tradició, l’etiqueta, la forma d’aprendre i ensenyar, etc, ens duu al BUDO i per tant l’impregna del camí marcial.

2-Amb tots els esport que hi ha perquè et va atreure l’Aikido?
Va ser després de xerrar amb uns amics i decidir anar a provar una classe, d’ençà aquell dia no he aturat mai de practicar.

3-Es dur practicar un art marcial?
Sí, no podem dir que sigui un camí fàcil i això ho dirà qualsevol practicant d’arts marcials, però la recompensa sempre és molt major que el sacrifici que es fa.

4-De quin dan t’has examinat?
M’he examinat de Yodan o el que és el mateix, cinturó negre 4t dan.

5-Que significa per a tu haver tret aquesta nova graduació del 4t dan?
Cada dan es un escaló i per tant un compromís en principi amb un mateix de seguir practicant i millorant, sense aturar-se d’aprendre mai, de fet mai s’arriba aprendre tot, després a dins de cada grau hi ha un significat, tal vegada aquest més filosòfic o esotèric…

6- Hi ha feina de preparar un examen d’aquestes característiques?
Si, cada grau duu molta feina de preparació, apart d’uns requisits com a temps mínim d’anys en el grau inferior o haver arribat al nivell tècnic del grau que es vol obtenir.

7-I quin és ara el teu objectiu més immediat?
Ara mateix estic acabant la part específica de la titulació d’instructor autonòmic i així l’any que ve poder començar la de mestre nacional.

8-Amb aquests anys de pràctica què és el que t’ha aportat aquest esport?
Moltes coses. Apart de tots el coneixements tècnics i filosòfics que aporta aquest art i la cultura japonesa, aprendre un estil de vida diferent i com afrontar el dia a dia.

9-Vaig llegir una vegada que l’aikido és una forma de vida. Què vol dir això?
Bàsicament el que he dit abans, a mirar la vida des d’un altre punt de vista i saber triar amb més calma el que ens pot anar millor.

10- Vols afegir alguna cosa més?
Donar les gràcies al meu sensei, en Manolo Garcia, ben igual com a na Tere i n’Alfonso, mestres també des dojo a on estic estudiant, i a tots els meus companys de club com als meus alumnes de Manacor, sense tots ells no hagués arribat a on he arribat ara mateix. Per tant, moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: