Col·loqui sobre el darrer llibre d’en Damià Duran a s’Agrícola

El passat divendres dia 10 de gener va tenir lloc a S’Agrícola un interessant col·loqui sobre el darrer llibre de Damià Duran Els pobres: Manacor 1600-1800.

Els protagonistes de l’acte foren el propi autor i en Tomeu Matamalas,qui va formular-li un ventall de preguntes sobre les fonts d’on havia tret les dades per escriure el llibre, els seud col·laboradors i les característiques de la societat manacorina dels segles XVII i XVIII.

En Damià Duran ha estudiat una extensa documentació provinent en la seva major part de l’arxiu municipal de Manacor. El llibre es caracterítza per reflectir la vida dura i resignada de la majoria d’habitants del municipi de Manacor que en aquell temps incloïa també Sant Llorenç.

Segons la documentació aportada per l’autor, la fam i les penúries foren constants per la majoria de la població al llarg dels dos segles mentre que el petit percentatge de gent benestant havien substituït la justícia pel paternalisme i la caritat.

Els grans beneficiats d’aquesta societat injusta eren l’Església i els grans propietaris de finques. L’ajuntament, dit en aquell temps la universitat, tenia una gran escassetat de recursos i així i tot es veia obligat a pagar obres ordenades pel bisbat abans de satisfer necessitats vitals com pagar un salari digne a un metge o un mestre.

A més de la precarietat econòmica s’afegia la precarietat cultural ja que la majoria de la població no tenia accés a cap tipus d’ensenyament. També en Damià Duran critica en el llibre l’egoisme i la indiferència dels poderosos cap als pobres que eren la immensa majoria de la població.

En definitiva va ser un col·loqui molt interessant tant per les qüestions que en Tomeu Matamalas va plantejar com per les respostes que el propi autor del llibre va aportar sobre la societat manacorina de l’antic règim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: