Concert Extraordinari celebració 200 Aniversari de la Banda de Música de Felanitx

El proper diumenge dia 1 de març, la Banda de Música de Felanitx, dirigida pel director actual Víctor Ferragut, celebrarà el 200 aniversari de la banda amb un Concert Extraordinari que començarà a les 18 hores a l’Auditori de Felanitx. El concert reunirà a components que han format part de la banda, els quals s’uniran als músics de la banda actuals per aquest important concert- celebració.

El repertori elegit pel director de la banda és molt interessant, sens dubte serà un gran concert, i agraïm la gentilesa del director que ens ha avançat el programa del concert celebració. Aprofitam l’ocasió per felicitar als músics de la banda amb motiu del 200 aniversari.

Banda de Música de Felanitx.
Notes al Programa per Víctor Ferragut.

200 anys d’història no són fàcils de reduir en un concert, ja que una Banda no només és música. Molts han estat els membres que han format part de les diverses formacions que han existit durant aquests 200 anys a Felanitx, que si tenen alguna cosa en comú és el fet de formar part d’un col·lectiu humà que ha proporcionat, a través de la música, la cohesió i dinamització social i cultural al municipi de Felanitx. Tot i això, i suposant que una Banda només fos música continuaria sense ser fàcil reduir la història musical en un sol concert, però començarem per l’inici:

Per a obrir aquest concert no podia faltar una obra que ha marcat la vida musical i social al municipi: la marxa de Jofredi. D’autor desconegut no es sap si fou, o bé dedicada o bé escrita, per Filippo Geofredi, músic, professor, director i compositor que residí durant una temporada a Palma a mitjans del segle XIX.

Entre els gèneres més interpretats per la Banda de Música al llarg del segle XX podem destacar seleccions i obertures d’òperes, operetes i sarsueles que feien gaudir al públic assistent. En aquest concert podrem gaudir de dues obres que han sonat diverses vegades al llarg de la història de la Banda: l’obertura de l’opereta Caballeria Ligera del compositor austríac Franz Von Suppé que fou estrenada l’any 1866, així com l’entreacte de la sarsuela La Leyenda del Beso amb música dels mestres Reveriano Soutullo i Juan Vert estrenada a Madrid l’any 1924. D’altra banda i sens dubte la música de pel·lícules ha estat una constant en el repertori de la formació felanitxera i una d’aquestes obres icòniques per als músics ha estat una selecció dels temes més coneguts d’Ennio Morricone sota el títol de Moment for Morricone. Però si un gènere no pot faltar en aquest concert és el del pasdoble: en aquesta ocasió escoltarem Ateneo Musical de Mariano Puig que deu el seu nom a la Banda de l’Ateneu de Cullera. Aquest pasdoble té una significació especial per a la Banda de Música de Felanitx, ja que fou amb l’obra que la formació aconseguí el 2n premi al Certamen Nacional de Bandes de Capdepera celebrat l’any 1991 sota la batuta de Pascual Martínez.

Finalment hem de dir que la Banda de Música de Felanitx té segell propi en quan al repertori. Per aquest motiu no podíem deixar passar l’oportunitat de recuperar alguns dels compositors i obres més emblemàtiques que la Banda ha tingut l’honor d’interpretar i fins i tot d’estrenar. Entre aquestes obres podem destacar la Suite Mallorquina nº1 de Bartomeu Artigues, mestre i director de la Banda de Música entre els anys 1963 i 1978, que en aquesta obra recull algunes de les melodies populars i tradicionals del calendari festiu de Felanitx. D’altra banda la Cançó de Poda, una petita obra sobre una melodia campestre del reconegut compositor Bartomeu OliverMartí qui fou director de la formació entre els anys 1946 i 1951. Finalment Felanitx Fantasy, del compositor anglès Derek Bourgeois, director de la Banda entre els anys 2004 i 2007, és una de les obres més representatives i estimades per la Banda dels darrers anys i que s’enregistrà en el primer Cd de la història de la formació sota la batuta de Pere Siquier i el mateix Derek Bourgeois.

Sens dubte un viatge condensat però variat, a la vegada que exigent musicalment parlant, i que espera transportar a l’oient al llarg d’aquests 200 anys de trajectòria de Banda al municipi de Felanitx.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.