Concerts al Conservatori Professional de Manacor: Les Nations de François Couperin

Cicle de concerts de Tardor PoèticaDiumenge 1 de desembre de 2019 a les 19 h al convent de Sant Vicenç Ferrer.

Programa

Les Nations de F. Couperin

Intèrprets

Thomas Indermühle (oboè), Bruno Lucas (oboè), Rosa Canyellas (violoncel) i Isabel Fèlix (clavecí)

«La primera sonade d’aquest llibre fou també la primera que vaig compondre i la primera que va ser escrita a França. La seva història és singular; enamorat per les sonates del signor Corelli, les obres que admiraré mentre visqui, així com per les obres franceses del senyor de Lulli, em vaig arriscar component-ne jo una […]. Coneixent l’avidesa dels francesos per les novetats estrangeres de tots els camps, vaig fingir que un parent que tinc a la cort del rei de Sardenya m’havia enviat una sonade d’un autor italià. Vaig modificar les lletres del meu nom per formar un nom italià i la sonade va ser devorada fervorosament».

Així presenta Couperin Les Nations (1726), quatre concerts formats per una sonata en trio a la italiana i una suite francesa. Aquestes quatre obres van ser compostes de manera disgregada des de 1690 i publicades amb un altre títol, canviant a La Françoise, El Espagnole El Imperiale i La Piemontese per reunir-se i donar-se a l’estampa. De fet, les sonates en trio que precedeix a cada suite són algunes de les obres més antigues de Couperin, qui va enllaçar magistralment aquest material previ amb les peces de dansa. Fill i nebot d’organistes i mestres de capella, Couperin va ser un dels músics preponderants a la França de l’últim Barroc, accedint a un lloc de mestre amb 24 anys i arribant a servir a la capella del molt melòman i músic el Rei Lluís XIV.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.