Conferència d’en Jaume Sastre sobre la colonització, homenatge a en Guillem Riera i Dilluns de l’Obra amb en Miquel Àngel Cabrer

Organitzada per l’OCB Manacor i l’ASM, divendres 5 d’abril, a les 20.00 h, tendrà lloc a la seu de l’OCB Manacor (c. de Jaume II, 15 B) la conferència “304 anys després, per què continuam essent una colònia d’Espanya?”, impartida per l’escriptor, docent i activista Jaume Sastre.

Aquí el ponent ens parlarà del tractament colonial que Mallorca (i la resta dels Països Catalans) rep per part de l’Estat espanyol, del diagnòstic aplicable a la nostra situació particular i de com s’ho han fet per sortir-ne victoriosos altres col·lectius, nacions o persones que han afrontat problemàtiques similars.

Al llarg de la seva trajectòria, en Sastre ha format part activa de diversos col·lectius o associacions (APLEC, Lobby per la Independència, Assemblea de Docents…) i ha participat en diverses campanyes de defensa del dret de pas i a favor de les festes mallorquines. Durant la legislatura d’en José Ramón Bauzà, protagonitzà una sonada vaga de fam en defensa de l’ensenyament digne, de qualitat i en català. De les seves obres cal destacar “Un puput de cresta molla. L’anticatalanisme a Mallorca: noms, llinatges i fotografies” (1991), “Mossegades” (1995) i “Conversa amb Gabriel Cañellas. L’amo en Biel” (2003).

D’altra banda, l’endemà disssabte, dia 6 d’abril, a les 12.00 del migdia, la Torre dels Falcons de Portocristo tornarà a ser l’escenari de l’Homenatge a l’artiller Guillem Riera, mort en combat per l’explosió del seu falconet, el 4 d’abril de 1715, després d’evitar el primer desembarcament de les tropes borbòniques a Mallorca. L’OCB Manacor i l’ASM han coordinat un any més els seus esforços per reivindicar la memòria d’aquest mallorquí, màrtir i heroi de la Guerra de Successió.
Finalment, l’endemà passat, dia 8 d’abril, el bar Xarop de Manacor acollirà un nou Dilluns de l’Obra amb en Miquel Àngel Cabrer com a ponent convidat, el qual, través de la conferència “Viatgers i literats, línies de pensament i topificació sobre el fet cultural, social i econòmic a Mallorca (1780-1936)”, ens explicarà com la literatura de viatges i els estudis geogràfics, antropològics i històrics han determinat un ideari de comprensió sovint realista, sovint idealista i tergiversador, sobre la nostra realitat.
Cal afegir que en Miquel Àngel és llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona. Té estudis publicats sobre toponímia, i ha escrit diferents articles i impartit conferències referents a la història de l’arquitectura a les Balears. Treballa de zelador a l’Hospital de Manacor i és col·laborador del Cent per Cent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: