El ball de les dames de Santa Catalina fa lluir la part més tradicional de les festes d’aquesta barriada manacorina

Durant tot el cap de setmana la gent del barri ha aprofitat desenes d’activitats.

A Manacor la cultura popular i els trets que demostren que cada barriada té el seu caràcter són ben vius. Ho demostra la immensa mostra de balls compostos i de figures que s’hi conserven vius: dimonis, cossiers, indis, moretons, nanets i dames de Santa Catalina i els Creuers. I és que aquest cap de setmana passat les festes d’aquesta barriada han fet lluir la part més tradicional amb les danses de les Dames de Santa Catalina i la processó de llanternes posterior. Les dames dissabte ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri.

Nou infants dansaires d’entre deu i dotze anys vestits amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de Santa Catalina Tomàs, que encarna una altra jove. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició que ha acomplit la majoria d’edat.

Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar divendres dia 2 de novembre amb la sessió de ball que va omplir de gent la plaça de Santa Catalina. L’endemà, dissabte dia 3, la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets va servir per cridar els veïnats i veïnades a estendre les ensenyes del barri a ca seva i així anunciar les festes. I tot seguit el matí de dissabte es va dedicar als més petits. Des de les deu del matí, quan va començar el concurs de dibuix, i fins passades les sis de l’horabaixa les famílies varen concentrar-se a la plaça de Santa Catalina per poder gaudir del contarondalles que va protagonitzar Marina Collado i que es va celebrar en col·laboració amb la Institució Antoni M. Alcover; de l’exhibició de judo que va anar a càrrec del Dojo Muratore; dels jocs populars que organitzaren des de Total Fit, o del taller de llanternes.
A les sis i mitja la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i des d’on les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. I el vespre, a les 20.30 h tothom va poder gaudir de la mostra de ball que va anar a càrrec de l’estudi de dansa Ivanna.

L’endemà, diumenge dia 6, va ser el torn dels més esportistes. A les nou i mitja del dematí començà la bicicletada i a les 10.30 h, després de la xocolatada, la cursa popular. Hi va haver trofeus pels primers classificats de cada modalitat. Però l’activitat frenètica només es va suspendre a l’hora d’elaborar les paelles del concurs i per dinar. El capvespre, a les 18 h els ballarins de Nou Ritme varen demostrar les seves habilitats per ballar i a partir de les 19 h el ball de bot va omplir de ritme la plaça de Santa Catalina per acomiadar les festes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.