El butlleti del museu arqueologic nacional es fa resso del projecte daccessibilitat del Museu de Manacor

L’objectiu del projecte és que les persones amb discapacitat puguin gaudir del museu.

“Hem volgut donar una forta empenta al projecte Museu Accessible i gràcies a aquesta iniciativa el Museu disposa de materials per a diferents nivells de desenvolupament sensorial, cognitiu i social, permet oferir activitats específiques i acosta la cultura a la ciutadania perquè tothom hi té dret i els museus tenim el deure de proporcionar aquest accés”, explica la directora del museu, Magdalena Salas.

De fet l’any 2017 el Museu d’Història de Manacor va iniciar un projecte d’accessibilitat per poder arribar a un major nombre de visitants, amb l’objectiu que la visita a la institució es converteixi en una activitat plaent i enriquidora. “En el primer trimestre de 2019 vàrem presentar un article al Butlletí del Museu Arqueològic Nacional en la seva secció de Varia on expliquem les accions dutes a terme en els últims mesos amb la finalitat d’arribar al nostre objectiu primordial, que el Museu sigui per i per a tots els ciutadans”, concreta Maria José Rivas, que dirigeix el projecte Museu Accessible.

Així l’article del Butlletí del Museu Arqueològic Nacional fa referència a accions concretes com la implantació de notes de veu en el recorregut guiat del Museu que són accessibles mitjançant codis QR, la instal·lació de bucles magnètics a la recepció de la Torre dels Enagistes i del Molí d’en Fraret, que poden utilitzar les persones amb audiòfons, la compra de bastons cadira perquè qualsevol visitant pugui descansar en qualsevol de les sales, o la realització d’una petita col·lecció virtual de peces de l’exposició permanent disponible a https://sketchfab.com/museumanacor.

A més també s’han fet rèpliques d’algunes de les peces que estan a les vitrines amb la intenció que estiguin a les sales de Museu exposades al costat de les originals perquè siguin accessibles a les persones amb discapacitat visual. També s’han subtitulat i interpretat en llengua de signes els vídeos de la sala de prehistòria i romana. Cal destacar que el Museu disposa del servei de préstec de lupes i d’ulleres de realitat augmentada perquè totes les persones que ho necessitin o que en tenguin interès puguin veure detalladament el contingut de les vitrines. A més el Museu d’Història de Manacor autoritza l’entrada de cans guia i d’assistència i disposa, per a les visites guiades en grup, de la possibilitat de sol·licitar el servei de llenguatge de signes, que s’ha de demanar amb un mínim de 15 dies d’antelació.

Des del Museu saben que el camí cap a l’accessibilitat es construeix cada dia amb petites accions. Per això “l’objectiu que perseguim és la implantació de l’ascensor a la Torre dels Enagistes i poder comptar amb uns banys adaptats per així acabar amb les barreres físiques del nostre equipament”, conclouen des del Museu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: