El Consell de Mallorca subvencionarà la redacció del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de 19 municipis

La institució insular aprova la concessió de subvencions per un total de 272.518,10 € per a actuacions relatives al Pacte de Batles i Batlesses de Mallorca.

El Consell Executiu d’aquesta setmana ha aprovat, a proposta del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, la concessió de subvencions perquè denou municipis de Mallorca duguin a terme actuacions relatives al Pacte de Batles i Batlesses de Mallorca i redactin un Pla d’Acció per a l’Energia sostenible i el Clima (PAESC). Es tracta, per tant, de posar en marxa accions que contribueixin a l’estalvi energètic i a la lluita contra el canvi climàtic.

El Pacte de Batles i Batlesses és una iniciativa europea en què les entitats locals es comprometen a implantar els objectius de la Unió Europea en matèria de clima i energia. Alguns compromisos són reduir en un 40 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030, millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals i incrementar la producció d’energia d’origen renovable. La signatura del Pacte comporta elaborar aquest Pla d’Acció (PAESC).

El passat octubre es va fer públic que tots els municipis de l’illa estan adherits al Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l’Energia. Això arriba després de l’impuls que el Consell de Mallorca ha donat al Pacte aquests darrers anys. Juntament amb el Govern de les Illes Balears, com a coordinadors territorials del Pacte a Mallorca, han realitzat accions de difusió destinades als ajuntaments i amb línies d’ajuts econòmics per dur endavant els compromisos adquirits.

En aquest sentit, des de 2018 s’ha promogut que els municipis elaborassin un PAESC i l’àrea de Desenvolupament Local ha subvencionat la redacció i l’actualització d’aquests plans en dues convocatòries (2018 i 2019). En la primera, trenta-dos ajuntaments varen aprovar el seu PAESC i, amb la concessió d’aquesta setmana, els denou ajuntaments restants ho podran fer.

Per tal que la implantació i seguiment dels Plans d’Acció sigui més efectiva, es complementa l’ajut amb la contractació de sistemes o serveis de gestió i comptabilitat energètica que suposin una eina per analitzar la situació energètica del municipi i comptabilitzar les accions de millora. Els municipis comptaran amb un gestor energètic municipal, que serà l’encarregat de vetllar pel correcte ús de l’energia al municipi.

La quantia total de les denou subvencions és de 272.518,10 euros. El repartiment s’ha fet en funció del nombre d’habitants de cada municipi, per la qual cosa les ajudes van dels 10.300 fins als 30.600 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: