El conseller Marc Pons ha visitat el port de Cala Rajada on ja estan finalitzades les obres de reparació del dic danyat pel temporal de gener

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha visitat avui el port de Cala Rajada, on està previst que a finals d’aquest mes de juliol estiguin totalment finalitzades les obres de reparació del dic danyat pel temporal de gener, que foren declarades d’emergència després que l’impacte d’una roca de l’escullera li provoqués una obertura de 3×2 metres.

Pons ha anat acompanyat en aquesta visita del batle de Capdepera, Rafel Fernàndez, el director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis, i el gerent de l’empresa Ports Illes Balears, Pere Puigdengoles.

Els treballs s’han realitzat els darrers sis mesos. Com a pas previ, s’ha executat una mota de treball (petita massa de terra compacta) per envoltar i delimitar la zona afectada, abans d’iniciar el sanejament i la preparació d’una base de suport. Després, s’ha començat el formigonat del mur avariat, que s’ha fet en dues fases: primer, la part submergida contra els esculls i, en segon lloc, la part emergida mitjançant un encofrat de la zona oberta a la part de la mar. També s’han rehabilitat uns magatzems adossats a la cara interior del dic.

Les obres han desenvolupat un sistema de protecció del dic i de tot el tram annex on s’ha detectat el major risc de col·lapse de l’estructura. Amb aquest objectiu s’ha instal·lat un talús format pel nucli, el filtre d’escullera de 500 a 1000 quilos, un mantell d’escullera de cinc tones i una capa exterior de blocs de formigó de 18 tones. La reparació del dic afectat pel temporal en el port de Cala Rajada ha suposat una despesa de 1.543.314 euros (IVA exclós).

El conseller Marc Pons ha destacat la col·laboració rebuda per part de l’Ajuntament de Capdepera i dels pescadors, per evitar el màxim de molèsties derivades de les obres. Així mateix, ha afegit que aquests tipus de situacions s’haurien pogut evitar si s’hagués fet un manteniment del port els anys anteriors. En concret, el dic de recer de Cala Rajada té deficiències de tipus estructural i operatiu, com la important agitació existent en l’interior del port i el fet que la mar sobrepassi l’espatller del dic.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha destacat que actualment Ports de les Illes Balears està desenvolupant un Pla d’adequació a tots els ports illencs per un import superior als 25 milions d’euros, gran part dels quals es destinen a solucionar problemes estructurals derivats de la manca de manteniment adequat.

Projecte de remodelació i reordenació de l’espai portuari a Cala Rajada 

En el port de Cala Rajada està prevista una important obra de remodelació, que té un import de 7,6 milions d’euros i que està en fase de redacció. La darrera intervenció important duta a terme en aquesta infraestructura es va fer en els anys 70, quan es va ampliar i es va crear la tercera alineació (1971-1972). La manca d’un manteniment adequat ha provocat un procés de deteriorament tan important que freqüentment l’aigua de la mar depassa el mur de coronament del dic, especialment els dies de fort onatge, de tal manera que no actua de barrera protectora amb l’eficàcia necessària. El pressupost estimat d’aquesta actuació és de 6,5 milions d’euros, tot i que la quantitat final s’establirà una vegada que estigui finalitzat el projecte de construcció definitiu. A més, i de manera conjunta, tot i ser projectes diferents quant a perfil tècnic, se’n durà a terme la redistribució de les diferents edificacions que hi ha en el port per solucionar els problemes d’usos La finalitat en aquest cas és organitzar de forma eficient els espais portuaris, així com dur a terme la rehabilitació i la reestructuració de les edificacions. El pressupost aproximat per a aquesta intervenció és d’1,1 milions d’euros, que se concretarà quan s’aprovi el projecte constructiu. En total, el conjunt de les actuacions s’aproparà als 7,6 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.