El festival “Emparaular” du a Manacor catorze propostes artístiques basades en la narració i la tradició oral

Es dies 12, 13, 14 i 15 de setembre els espectacles de franc ompliran la ciutat.

L’Ajuntament de Manacor impulsa la segona edició del festival emParaular, amb “un programa més extens que el de l’any passat que permetrà fixar-nos en la força de la paraula dita en veu alta, en la tradició oral i farà eixamplar encara més l’univers escènic de Manacor”, explica la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. Així, la segona edició del festival emParaular recull catorze propostes que es podran veure de manera gratuïta a diferents espais de Manacor des de dimecres dia 12 de setembre fins dissabte dia 15.

Amb el festival emParaular “volem donar reivindicar la paraula, la narració oral i per això hem programat espectacles com Llibràlegs, que han sorgit de festivals tan importants com el Temporada Alta i també per això duim a Manacor narradors professionals com Assumpta Mercader, Víctor Uwagba o Maísa Marbán, que a banda de la seva faceta de narradora, també dirigeix el cicle Ávila de Cuento”, explica el tècnic de Cultura i coordinador d’emParaular, Llorenç Carreras.

En aquest festival, a més, s’hi emmarca un homenatge als nous fills il·lustres i predilectes que l’Ajuntament de Manacor nomenarà dissabte dia 15, “volem que els manacorins i manacorines siguin conscients de la força creativa de Guillem d’Efak, Miquel Brunet, Maria Antònia Oliver i Antoni Parera Fons i per això després del ple, dissabte a les 12.30 h al claustre farem un recorregut per la seva obra”, afegeix Antònia Llodrà. Però aquest no serà l’únic homenatge que aglutina el festival emParaular. “Amb Veus i Versos revisarem textos d’Antoni Maria Alcover, tant rondallístics com filològics, i els passarem pel sedàs dels glosadors”, ha explicat la directora de la Institució Alcover, Bàrbara Sagrera. A més, el dictat popular de textos de Pompeu Fabra “serà la primera activitat que farem des de Manacor emmarcada en l’any Pompeu Fabra”, ha explicat la tècnica del Servei Lingüístic de Manacor, Isabel Andreu.

El festival s’encetarà dimecres dia 12 de setembre amb la conferència Els viatges de la paraula, que començarà les 20 h a la Biblioteca de Manacor i anirà a càrrec de la doctora en Filologia Clàssica Antònia Soler. Una mica més tard el Premi Ciutat de Manacor de Teatre 2017, Nandi, cobrarà vida amb la lectura dramatitzada d’aquest text de Toni-Lluís Reyes que es podrà escoltar a partir de les 21.30 h al claustre.

Dijous dia 13 a les 20 h arribarà a la biblioteca de Manacor un espectacle creat en el marc del festival Temporada Alta. Es tracta de Llibràlegs. De tot menys amor: allò que pot o no passar en una biblioteca, que interpretaran les actrius i narradores Meritxell Yanes i Cristina Cervià. L’endemà, divendres 14 a les 20 h la Institució Alcover acollirà l’espectacle Veus i versos. Improvisació, un particular combat de picat entre els poetes Damià Rotger i Antònia Font i els glosadors Maribel Servera i Macià Ferrer que partirà de textos d’Antoni M. Alcover.

Dissabte dia 15 de setembre serà el dia gran d’emParaular. A les 11 h, a la plaça de la Rectoria començarà el dictat popular en què Toni-Lluís Reyes dictarà Pompeu
Fabra. Just després, a les 12 h, també a la plaça de la Rectoria, els més petits de cada casa podran gaudir d’El cul d’en Jaumet i altres contes, un espectacle per a públic familiar basat en contes que fan pensar i que són ben divertits.

A les 12.30 h el claustre de Sant Vicenç Ferrer acollirà l’homenatge als nous fills il·lustres i predilectes de Manacor. La recta final del festival començarà amb el recorregut Històries a tres bandes, que partirà a les 18 h de la plaça de sa Bassa. Els assistents podran gaudir de Diari d’un indígena, que anirà a càrrec de Llonovoy; Recuento, que interpretarà Maísa Marbán, i El terrible plaer de viatjar, que un recull de contes que contarà Assumpta Mercader.

I l’espectacle final també consistirà en un recorregut per a diverses narracions que es desenvoluparan en indrets del centre de Manacor. Amb el títol D’històries,
viatges i cultures, els assistents que partiran a les 21 h de la plaça del Palau i podran gaudir de Free tour per Manacor, que guiarà el col·lectiu Tres Potes; Sobre vientos y viajes que anirà a càrrec de Maísa Marbán; La història de la més bella i d’altres histories, que interpretarà Víctor Uwagba; i Intercanvi de parelles i altres contes de Roald Dahl, que contarà Assumpta Mercader acompanyada de la violinista Núria Robert. Així, la proposta de l’emParaular és diversa i proposa històries tant narrades com cantades amb un únic nexe d’unió: la força de la paraula.

Tot seguit teniu la programació d’emParaular 2018

Dimecres 12 de setembre

A les 20 h, a la Biblioteca de Manacor
Els viatges de la paraula
Conferència d’Antònia Soler, doctora en Filologia Clàssica

A les 21.30 h, al claustre de Sant Vicenç Ferrer
Lectura dramatitzada de Nandi
De Toni-Lluís Reyes, Premi Ciutat de Manacor de Teatre 2017

A càrrec dels actors Enka Alonso, Xavi Frau i Guillem Roman. Direcció: Llàtzer García
Una parella en crisi se’n va a viure a una masia, lluny de la gran ciutat. Tanmateix ella treballa a Barcelona i un dia, en tornar a ca seva, es troba que ell ha acollit un jove negre, Nandi, un immigrant sense papers. Això farà trontollar encara més la seva relació que, tot plegat, desembocarà en un final delirant i inesperat.

Dijous 13 de setembre

A les 20 h, a la Biblioteca de Manacor
Llibràlegs. De tot menys amor: allò que pot o no passar en una biblioteca
A càrrec de les actrius i narradores Meritxell Yanes i Cristina Cervià

Fa tres anys, en Jordi Prat i Coll i Temporada Alta van crear una paraula nova i un nou espectacle: Llibràlegs. Una trobada de diàlegs breus entre dues actrius i els seus respectius personatges en una biblioteca en la qual els llibres i la paraula esdevenen protagonistes.

Divendres 14 de setembre

A les 20 h, a la Institució Alcover
Veus i versos. Improvisació
Combat de picat: els poetes Damià Rotger i Antònia Font vs. els glosadors Maribel Servera I Macià Ferrer.

La improvisació partirà de fragments escollits de l’obra de Mn. Alcover, tant textos propis com recopilació folklòrica. Condueix i modera: Antoni Riera.

Dissabte 15 de setembre

11 h, a la plaça de la Rectoria
Dictat popular
Toni-Lluís Reyes dicta Pompeu Fabra

L’actor Toni-Lluís Reyes llegirà un fragment de Pompeu Fabra, amb motiu de l’Any Pompeu Fabra 2018, en què es commemora el 150è aniversari del naixement de l’autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani.
Premis per als guanyadors! Més informació i inscripcions a cat@manacor.org o al telèfon 662 35 16 49. També t’hi pots inscriure el mateix dia de l’activitat en cas que hi hagi places disponibles. Pots consultar-ne les bases a www.manacor.org i al Facebook del Servei Lingüístic de Manacor.

12 h, a la plaça de la Rectoria
El cul d’en Jaumet i altres contes
A càrrec d’Assumpta Mercader, actriu i narradora

Caques, pets, pipins: sí! Dins d’uns contes intel·ligents i divertidíssims! Per a públic familiar

12.30 h, al claustre de Sant Vicenç Ferrer
emparaul’art
La paraula, l’art i la música són fecunds a Manacor. Hodemostren noms com Guillem
d’Efak, Miquel Brunet, Maria Antònia Oliver o Antoni Parera Fons, entre moltíssims d’altres.
Aquests quatre noms pertanyen als nous fills il·lustres i predilectes de la ciutat de Manacor. A emparaul’art farem
un recorregut per la vida i l’obra d’aquestes quatre icones de la creació artística manacorina.

Històries a tres bandes
De les 18 h a les 19.30 h
Veniu a escoltar i gaudir de tres històries a tres llocs especials de Manacor. Siau puntuals, per favor.
Lloc de trobada: plaça de sa Bassa

Diari d’un indígena
A càrrec de Llonovoy
Si els turistes venen de fora, com així els indígenes som els extraterrestres?

Recuento
A càrrec de Maísa Marbán,
narradora i directora d’Ávila de Cuento
Quan Maísa obri la boca els seus contes neixen del lloc fosc on habita el desig… d’explicar. Llança les paraules a l’aire i les recull al vol, fa aparèixer verbs i desaparèixer temors i creu en el món que conté cada paraula.

El terrible plaer de viatjar
A càrrec d’Assumpta Mercader
Contes que parlen de les coses que poden passar quan viatjam.

D’històries, viatges i cultures, narracions a la zona del centre de Manacor

21 h
Lloc de trobada: plaça del Rector Rubí. Sigau puntuals, per favor.

Free tour per Manacor
A càrrec de Tres Potes

Sobre vientos y viajes
A càrrec de Maísa Marbán, narradora i directora d’Ávila de Cuento
Hi ha un viatge particular per a cadascú: la vida. Hi bufen vents molt diferents que empenyen el viatger en direccions, de vegades, contradictòries. Per això cal dur sempre un penell, una brúixola, calcetins de recanvi i qualque cosa dolça per si ens flaqueja l’entusiasme. Consell: perdre’s quan sigui possible per rutes imprecises, aquelles que conviden a la troballa.

La història de la més bella i d’altres històries
A càrrec de Víctor Uwagba,
narrador

Intercanvi de parelles i altres contes de Roald Dahl
A càrrec d’Assumpta Mercader (narradora) i Núria Robert (violí)
Roald Dahl per a adults.
Diversió, provocació i enginy extrem. Contes agosarats, plens d’ironia i amb finals extraordinaris. Assumpta
Mercader i Núria Robert els diran acompanyant la paraula amb la música del violí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: