El jaciment de Sa Ferradura, present a les publicacions de les universitats de Cambridge i Arizona

Els resultats del projecte arqueològic Entre Illes, que estudia l’edat del bronze a Mallorca i Menorca, es publiquen a la revista científica Radiocarbon, editada i publicada per la Universitat d’Arizona i la Cambridge University Press.

Un equip d’arqueòlegs balears ha publicat els resultats de les seves investigacions a la revista científica Radiocarbon, editada i publicada per la Universitat d’Arizona i la Cambridge University Press.

El treball, signat per Montserrat Anglada, Antoni Ferrer, Damià Ramis, Magdalena Salas, Mark Van Strydonck, Maria José León i Lluís Plantalamor fa referència a les intervencions realitzades als poblats d’Es Coll de Cala Morell (Ciutadella, Menorca) i Sa Ferradura (Manacor, Mallorca). Porta per títol “Dating prehistoric fortified coastal sites in the Balearic islands” (Datació dels caps costaners prehistòrics fortificats de les Illes Balears)

Enllaç a la web.

En aquest article s’hi exposa que, fins ara, s’han recollit evidències que posen de manifest que el jaciment de Cala Morell va estar ocupat dins l’interval comprès entre 1600 i 1200 aC, mentre que Sa Ferradura hauria estat ocupat entre el 1200 i el 900 aC. Tradicionalment, s’havia pensat que els assentaments prehistòrics en caps costaners de les Illes Balears corresponien a la mateixa època i estaven relacionats sobretot amb el comerç marítim. Les datacions radiocarbòniques, això no obstant, demostren que no tots van estar ocupats durant la mateixa època.

La presència de murades permet proposar que aquests assentaments estarien relacionats amb diferents moments d’inestabilitat social, durant els quals algunes comunitats van optar per refugiar-se a indrets inaccessibles. És interessant constatar que aquests contextos de conflicte s’haurien produït, almenys a Menorca, ja durant la primera meitat del segon mil·lenni, una època durant la qual es pensava, fins fa poc, que les comunitats que habitaven l’illa serien eminentment pacífiques, com a conseqüència d’una densitat de població baixa.

En el cas de Sa Ferradura, un jaciment habitat en època un poc més recent, aquest possible context de conflicte es podria relacionar amb els canvis socials que van portar a l’aparició de la cultura talaiòtica.

Aquest projecte d’investigació és promogut per l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor i el Museu Municipal de Ciutadella, i compta amb la col·laboració del Royal Institute for Cultural Heritage (Bèlgica) i el suport econòmic del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Ciutadella, el Consell Insular de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor.

Crèdits de les imatges adjuntes:

Cala Morell: Carles Mascaró
Sa Ferradura: Isaac García Gundín

DCIM100GOPROG0016686.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.