El Parlament aprova a iniciativa del Pi reclamar al Govern de l’Estat que incrementi el pes de la insularitat en el nou sistema de finançament

La formació és partidària de transitar cap al model de concert econòmic que presenta molta més transparència per a les CCAA i està directament vinculat a l’esforç fiscal que realitza el propi territori, lligant, ingressos i despeses

 

8 de febrer de 2022.  La Comissió d’Hisenda i Pressupostos ha aprovat a iniciativa d’El PI-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS reclamar al Govern de l’Estat que en qualsevol  modificació o revisió del sistema de finançament s’incrementi el pes de la insularitat i es tinguin en compte la sobrepoblació, la població flotant i els índexs de preu regionals.

La Comissió també ha aprovat instar al Govern de l’Estat a garantir el principi d’ordinalitat de les comunitats autònomes i a dotar-les de més capacitat normativa tributària. En aquest sentit, el portaveu del grup parlamentari, Josep Melià, ha recordat que el 18 febrer de 2020 el Parlament ja va aprovar instar al Govern de l’Estat a garantir el principi d’ordinalitat. “Per El Pi és fonamental que es compleixi aquest principi, que no és res més que els mecanismes de solidaritat i d’anivellació del sistema de finançament no modifiquin la posició de les comunitats autònomes que aporten més. Si som els segons en donar a l’Estat, hem de ser els segons en rebre”.

 

Així mateix, el Parlament ha donat llum verda al quart punt de la proposició no de llei que reclama al Govern de l’Estat que en la futura revisió del sistema es tengui en compte que hi ha comunitats autònomes com les Balears que acumulen una part important del seu deute a conseqüència d’un infrafinançament històric que l’Estat hauria de condonar i, com a mínim, tenir en compte al sistema les despeses financeres generades per aquest deute.

Amb tot, Melià ha assenyalat que en el sistema de finançament actual hi ha una enorme arbitrarietat en el repartiment dels recursos. “Des d’aquest punt de vista el sistema del Concert Econòmic presenta molta més transparència per a les CCAA i està molt més directament vinculat a l’esforç fiscal que realitza el propi territori, lligant molt més, ingressos i despeses”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: