El PI demana un nou sistema de finançament que no castigui a les Illes Balears

La formació també ha proposat que els pressupostos generals de l’Estat contemplin una partida de com a mínim 100 milions d’euros pel factor d’insularitat.

El portaveu d’El PI-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS al Parlament de les Illes Balears, Josep Melià, ha comparegut en roda de premsa per reclamar que en la revisió del model de finançament es reculli el principi d’ordinalitat i amples capacitats fiscals normatives per les Illes Balears. “Avui veim a la premsa que les Balears, tot i ser la comunitat més afectada per la crisi de la Covid, resulta que hem d’aportar 309 milions d’euros a altres comunitats. Això ens sembla un insult i demostra la poca eficiència d’aquest sistema de finançament que té un decalatge temporal molt alt i que no s’adapta a les realitats econòmiques que es van produint. No té cap lògica ni una que no sent la comunitat més rica hàgem de ser els que més aportam en el fons de solidaritat del model de finançament.”

 

Així mateix, amb  relació al ple que se celebrarà demà, Melià ha assenyalat que “demanarem a la presidenta quan es reunirà la comissió mixta que ha d’establir la metodologia per calcular el fons d’insularitat. El projecte de llei de pressupostos és imminent, i per tant, la reunió de la comissió s’hauria de produir com a màxim en dues setmanes, perquè si no es produeix d’una manera ràpida és evident que no tendrem un acord de la comissió.”

 

En aquest sentit el portaveu ha afegit que “si la comissió no es reuneix aviat la conseqüència teòrica hauria de ser que no hi hagués el factor d’insularitat en el projecte de llei de pressupostos. Per a nosaltres seria un incompliment flagrant de l’Estatut d’Autonomia i del REB. Volem saber en quin temps es farà la reunió de la comissió bilateral i volem que sigui en dues setmanes com a màxim perquè d’una vegada per totes a les Illes Balears es compleixi amb el REB aprovat el 2019.”

 

Segons Melià “el factor d’insularitat ha de tenir una dotació mínima de 100 milions, ja li vàrem manifestar a la presidenta que no bastava que hi hagués una partida simbòlica en els pressupostos generals de l’Estat, sinó que aquesta partida ha de tenir un contingut econòmic amb cara i ulls, amb força. És important per El Pi que aquesta partida dels PGE estigui degudament dotada amb un mínim de 100 milions d’euros.”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: