El Pi exigeix al Govern de les Illes Balears protocols de seguretat sanitària per a la reactivació de l’activitat firaire

La formació reivindica que els executius estatal i autonòmic facilitin l’accés als crèdits ICO i ISBA al col·lectiu firaire perquè pugui afrontar els seus pagaments.

El Grup Parlamentari El Pi – PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS ha enregistrat una Proposició No de Llei per via d’urgència que insta el Govern de les Illes Balears, els consells insulars i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) a elaborar conjuntament un protocol específic amb mesures de seguretat sanitària​ concretes i a habilitar noves ubicacions que permetin reiniciar al més aviat possible l’activitat del col·lectiu firaire a les nostres Illes, sempre comptant amb totes les garanties sanitàries necessàries.

La Unió d’Empresaris d’Atraccions Diverses de Balears denuncia la​ invisibilitat i desprotecció que pateixen molts d’ells, als quals el confinament els va agafar encara de baixa del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i ara no es poden acollir a les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat que ha establert el Govern de l’Estat.

La situació és límit per a les 70 famílies de firaires de Balears (el 90% ubicades a Mallorca) i les 30 famílies confinades a Son Fusteret, sense possibilitat de retornar a la Península, després de ser cancel·lada la Fira del Ram. Un total de 600 persones amb zero ingressos des de fa 6 mesos, la majoria sense ajudes i amb deutes; ja que, aprofitant l’hivern, duen a terme inversions destinades al manteniment d’instal·lacions i a la compra de nova maquinària. Crèdits als quals, segurament, no podran fer-hi front.

La portaveu d’El Pi al Parlament de les Illes Balears, la diputada Lina Pons,​ subratlla que “la situació és de total incertesa i d’extrema necessitat perquè no està previst que es reprengui aquesta activitat ni durant el pla de desescalada ni quan finalitzi l’estat d’alarma perquè tots els esdeveniments festius s’estan cancel·lant”.

En aquest sentit, la formació reclama que el Govern de l’Estat i el Govern de les Illes Balears facilitin l’accés als crèdits ICO i ISBA al col·lectiu dels firaires amb una carència de 12 mesos des de l’inici de la seva activitat per poder afrontar els seus respectius pagaments. A més, El Pi planteja que la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) coordini i proposi als ajuntaments que estudiïn la possibilitat d’exonerar el pagament de les taxes municipals aplicades a les fires durant 1 any mínim des del començament de l’activitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: