El pregó de Mateo Duran dibuixa la transformació turística de Porto Cristo i dóna el sus a les festes

Les ganes de festa han estat ben presents a l’acte inicial de les festes del Carme de Porto Cristo.

L’esplanada de davant l’oficina municipal de Porto Cristo era plena a vessar de veïns i residents a punt d’escoltar el pregó d’un dels guies més experimentats de les coves turístiques de la localitat, Mateo Duran; que també ha format part activa de l’organització de molts esdeveniments socials i culturals que s’han celebrat a Porto Cristo. Però abans de donar per iniciades les festes la pregonera de l’any passat, la biòloga i professora de la UIB Bàrbara Terrassa, va presentar l’autor del discurs inicial de les festes d’enguany.

“En Mateo va néixer a Caracas i va arribar a Mallorca als 4 anys, amb son pare i sa mare que havien emigrat a Veneçuela a cercar un futur millor”, explicà Bàrbara Terrassa. “Ell va ser un dels alumnes de batxillerat que estrenaren l’Institut Mossèn Alcover però la precipitada mort de son pare, quan ell tenia 17 anys, va obligar-lo a tornar gran de cop, a deixar els estudis i a començar a fer feina”, va relatar Bàrbara Terrassa. Va ser llavors que va començar a fer de guia a les coves, una feina que fa 40 anys que fa. Però el “compromís amb la societat de Porto Cristo de’n Mateo Duran és ben evident”. I és que ha estat delegat de l’associació de Donants de Sang, va presentar les vuit darreres edicions del mític Concurs de Nadales de Porto Cristo, ha format part activa de l’escola de Ball de bot, de la Confraria del Carme, ha presentat les Beneïdes, l’arribada dels Reis d’Orient i, entre moltes altres coses, va impulsar que es fes un pregó per donar inici a les festes de Porto Cristo, que per primera vegada es va celebrar l’any 2001”, afegí Bàrbara Terrassa durant la presentació del pregoner d’enguany.

Després d’un llarg aplaudiment el pregoner Mateo Duran Ortega va iniciar el discurs amb algun records de la infantesa viscuda a Porto Cristo. “Els nins de la meva època podiem anar per la vorera del riuet caminant amb els peus en remull fins a l’antiga platja de darrera l’hotel Drach, durant les passejades era molt fàcil veure anguiles o agafar crancs grans”, recordà. Tot i el record de la seva infantesa el pregoner va deixar clar que la seva intenció era “aprofitar aquesta ocasió per agrair a la gent, les entitats i les institucions del nostre poble que durant molts anys han confiat en mi per fer realitat aquest projecte comú que és fer poble”, remarcà el pregoner.

El pregoner durant el seu discurs ha tengut paraules per l’associació de donants de sang, per la revista Porto Cristo, per a la celebració dels 125 anys de la fundació del nucli de l’any 2013, de la seva feina a les Coves del Drach o de la manera en què el turisme ha fet evolucionar Porto Cristo. “En aquesta contínua evolució, que varen veure les primeres famílies que varen venir a viure aquí i que ara veu la diversitat de gent, procedències i cultures que conformen el teixit social actual de Porto Cristo hi ha un eix comú”, explicà Mateo Duran. “Es tracta d’un sentiment que compartim tots aquells que mos sentim partícips del tarannà d’aquest poble d’arrels marineres, una energia a la qual s’aferraven els homes de la mar per tirar endavant, i que ara ens trasmeten les festes en honor a la Mare de Déu del Carme”, destacà el pregoner just abans de desitjar unes bones festes a tothom.

En acabar el pregó, el batle de Manacor, Pedro Rosselló, i el president de la Junta de Districte de Porto Cristo, Joan Gomila, entregaren una placa en agraïment al pregoner, Mateo Duran. Per tancar l’acte Joan Gomila va posar en valor “les ganes de fer poble i de millorar Porto Cristo que compartim els ciutadans i els gestors públics”. En acabar els parlaments, els assistents brindaren per celebrar el començament de les festes i varen poder gaudir del concert de música jazz que va oferir el grup En clau de sol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: