El projecte arqueològic de Son Servera amplia perspectives amb un curs d’arqueologia del paisatge de la Universitat de Washington

El projecte d’enguany va més enllà de l’excavació d’un sol jaciment i intenta entendre com es relacionaven els diferents assentaments prehistòrics.

El projecte arqueològic de Son Servera, en la vuitena campanya, és un dels més ambiciosos de l’illa. L’objectiu principal és entendre com es relacionaven amb el paisatge els serverins del passat.

Aquesta recerca parteix de la premissa que els habitants del terme aprofitaven els recursos del seu voltant tal com ho feim avui. En conseqüència, si només estudiam un jaciment, sempre tendrem una imatge molt petita del que era la vida dels nostres avantpassats. És per això que el projecte ja ha intervengut en cinc jaciments arqueològics (Mestre Ramon, Turó de s’Olivar, Son Lluc, Corralassos de Son Corb i Taula des Moro) i en gran part del territori serverí tot recollint dades arqueològiques, sobretot d’època prehistòrica, però també romana i medieval.

En aquest sentit, les dades amb les quals compta el projecte són molt més nombroses i molt més diverses que la mitjana de projectes arqueològics de l’illa, i és per aquest motiu que enguany s’estan recollint dades geogràfiques o d’arqueologia del paisatge. Perquè només sabent com va ser la interacció dels humans en el paisatge del passat es podrà donar sentit a les dades ja disponibles.

Jornada de visualització del patrimoni
Per intentar fer més visible el patrimoni arqueològic de Son Servera, dia 21 de juliol a les 10 h s’ha organitzat una jornada en la quals, distribuïts pels punts més importants de Son Servera (talaiots poblats, navetes…), petits grups de voluntaris encendran un senyal de fum a la mateixa hora. D’aquesta manera els observadors situats a un punt alt del terme podran tenir una visió més directe de la gran riquesa arqueològica del municipi.

Organització
Aquest és un projecte bàsicament finançat per l’Ajuntament de Son Servera, encara que hi ha hagut ajudes d’altres institucions com ara la Universitat de Washington. A més, els hotelers de la zona han col·laborat en la manutenció dels voluntaris en els seus establiments i el mateix Ajuntament ha aportat suport logístic quant a instal·lacions (Escola de Música, on s’instal·la el laboratori) i també el suport dels seus treballadors (brigada, tècnics d’informàtica, etc.).

L’equip científic d’enguany està format per arqueòlegs locals com ara Antoni Puig, Jordi Hernández-Gasch i Biel Servera Vives, i pels restauradors Margalida Munar i Bernat Burgaya, a més dels membres de la Universitat de Washington: el professor Marcos Llobera i l’estudiant de doctorat Alec Iacobucci. L’arqueòleg Pere Rullan també ha col·laborat com a tècnic en innumerables campanyes del projecte.

Voluntariat
Durant aquests vuit anys han passat per Son Servera un total de 180 voluntaris de tot el món. Als estudiants nord-americans de la Universitat de Washington (un total de 46) se’ls han sumat joves de Suècia, Xina, Indonèsia, Itàlia, Austràlia, Alemanya, Rússia, Ucraïna, França, Mèxic, Corea, Filipines, Països Baixos, Polònia, Suïssa…, a més de voluntaris de tot l’Estat espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: