El reconeixement de les dones esportistes i la seva lluita per la igualtat i la visibilització centren l’homenatge a la plaça de les perleres

L’acte forma part de la celebració del Dia Internacional de les Dones a Manacor.

La ciutadania manacorina han fet seus el reconeixement i les reivindicacions de les dones esportistes, que enguany han centrat la celebració del Dia Internacional de les Dones per commemorar la lluita de les dones per la seva participació a la societat en igualtat de condicions i pel seu desenvolupament íntegre.

A Manacor la societat civil s’encarrega des de fa alguns anys de commemorar aquesta data amb un homenatge a la plaça de les Perleres. El col·lectiu Dones de Llevant encapçala la celebració i amb l’ajuda d’altres entitats centra el focus de la celebració del Dia Internacional de la Dona en un aspecte concret del fet femení. Així, a més de la batlessa i de molts dels regidors i regidores de l’Ajuntament de Manacor, dones i homes de diferents generacions i de procedència diversa assistiren a l’acte de la plaça de les Perleres, que va comptar amb la presència del gegant i la geganta de Manacor i es va omplir d’actuacions musicals, ball de bot i un petit refrigeri.

Més visibles

El manifest d’enguany va servir per posar l’accent sobre la invisibilització de les dones esportistes, les diferències evidents entre els patrocinis i les remuneracions respecte els esportistes masculins o la infrarepresentació de les dones en les esferes de decisió, direcció i arbitratge. La professora de Psicologia Esportiva i del màster d’Igualtat de la Universitat de les Illes Balears, Virgina Ferreira, va ser l’encarregada de llegir el manifest. “Els nins i les nines han de poder jugar amb la mateixa pilota, les nines necessiten de models de dones per inspirar-se i voler jugar a ser grans”, reivindicà Ferreira després de constatar que “la doble i la triple jornada laboral, la bretza salarial de gènere, els contractes precaris, la manca de polítiques de conciliació i corresponsabilitat, així com la manca de visibilització de dones referents és, a dia d’avui, un partit perdut al món esportiu”.

Virginia Ferreira va anomenar tot un seguit d’esportistes com Alba Torrens, Lidia Valentín, Úrsula Pueyo, Carolina Marín, Teresa Perales, Ruth Beitia, Brigitte Yagüe, Particia García, Marta Fernández, Amaya Valdemoro, Mariona Caldentey, Mireia Belmonte, Garbiñe Muguruza, Raquel Bota, María López, Eva Moreda, Verónica Boquete o Edurne Pasabán. ”Som elles i som moltes més, quanta gent sap qui són elles? Quanta gent coneix els seus èxits professionals i el camí que han hagut de lluitar o grans els patrocinis i remuneracions que no han tengut mai?” es va preguntar Virginia Ferreira durant la lectura del manifest d’enguany.

Amb el manifest es va proclamar que “jugar no és qüestió de «contra qui», sinó de «amb qui» perquè practicar un esport no és qüestió de sexes sinó de llibertats”. I com a conclusió abans d’un sonor aplaudiment l’encarregada de la lectura del manifest va apuntar a la necessitat de “despatriarcar l’esport” per aconseguir “un esport lliure de sexisme, assetjaments, discriminacions i desigualtat”.

En acabar la lectura del manifest les esportistes Núria Llagostera, Vanessa Nicolau, Rosa Maria Sagrera i Joana Maria Puigserver varen descobrir la placa d’homenatge a les dones esportistes. Així, la frase d’Elena Gómez “Lluita pels teus objectius, que ningú no et freni per ser dona” quedarà a la plaça de les Perleres de Manacor com homenatge permanent a les dones esportistes. Just després, i per celebrar els 130 anys del naixement de Clara Campoamor, s’ha presentat una escultura que servirà per recordar aquest referent de la lluita feminista a l’Estat. Ell ball de bot i el petit refresc de senyorets i mistela han servit per acabar amb l’acte d’homenatge a les dones esportistes, un dels actes centrals del programa d’actes que a Manacor serveix per celebrar el Dia Internacional de les Dones.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.