El X volum de les Jornades d’Estudis Locals de Manacor, recull els estudis de 24 equips d’investigadors

Amb el títol Fora vila i espais urbans a Manacor l’edició en paper que es presentà dijous dibuixa “un mosaic de coneixements sobre la realitat i la història del municipi”.

Les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor es varen posar com a objectiu “fomentar l’estudi d’aspectes relacionats amb la vida rural, la modificació del paisatge agrari i la configuració de nous espais urbans”, un marc temàtic que va atraure 24 investigadors o equips d’investigadors. Amb l’edició en paper del volum de les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor, els investigadors i investigadores participants han vist els seus estudis publicats en paper.

“Arribam al desè volum publicat de les Jornades d’Estudis Locals i això vol dir que fa vint anys que l’Ajuntament impulsa aquesta iniciativa que permet aprofundir més i més en el coneixement del municipi”, explicà la regidora de Cultura i Turisme durant la presentació. “Tot el coneixement que s’ha generat està disponible en publicacions en paper i també de manera digital, perquè volem fer accessible tota la feina feta”, afegí Llodrà. I és que “cada volum de les jornades és un mosaic de coneixements sobre la realitat, la història i diferents aspectes del municipi”, explicà Antoni Ferrer, un dels coordinadors de les Jornades.

A més d’analitzar els canvis en el paisatge rural i urbà del municipi els investigadors i investigadores s’han centrat en altres qüestions més vinculades al patrimoni manacorí. Estudis sobre l’orientació de les construccions i trames urbanes tradicionals, notes històriques sobre racons rurals del municipi, el paper dels manacorins en el repoblament de Son Servera després de la pesta, recerques sobre els sistemes de vigilància costanera durant la Guerra Civil i la II Guerra Mundial, estudis sobre els orígens de la guàrdia municipal, sobre els molins fariners i paperers de la vall de la Nou, anàlisis dels goigs de Sant Antoni o estudis sobre les madones en l’obra d’Antoni M. Alcover, i un llarg etcètera formen part del volum de les X Jornades d’Estudis Locals de Manacor.

Durant la presentació Magdalena Salas, la directora del Museu d’Història de Manacor i una altra de les coordinadores de les jornades, “l’impuls que les jornades suposen per als nous investigadors”. I és que en el X volum de les jornades “al costat d’historiadors i experts com Sebastià Sansó, Albert Carvajal, Antoni Gomila o Maria Magdalena Gelabert hi trobam els acurats treballs de joves investigadors com Jaume Bernat Artigues, Tomàs Pomar, Pedro Fidel Castro o Margalida Ballester”, va afegir la directora del museu. Per acabar Antoni Ferrer va destacar “el suport innegable de l’Ajuntament de Manacor i de molts dels seus departaments i organismes dependents com el Museu d’Història de Manacor, la Institució Pública Antoni M. Alcover, l’Arxiu municipal o el Servei Lingüístic, entre molts altres”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: