Els grifons de Manacor rajaran aigua potable gràcies a la desnitrificadora que es preveu instal·lar a la ciutat

La SAM espera la col·laboració del Govern per posar la potabilitzadora en marxa i per substituir tota la flota de vehicles de l’empresa pública per furgonetes i cotxes elèctrics.

La SAM, l’empresa de Serveis del Municipi de Manacor, ja ho té tot a punt per adquirir i instal·lar la planta desnitrificadora que ha de fer possible servir aigua potable a la ciutat de Manacor. “Creim que ara que hem optimitzat la xarxa de distribució de l’aigua i que hem eliminat la major part de les fuites i dels problemes de pressió que patíem els manacorins és el moment idoni per posar en marxa aquest projecte, que farà possible que els ciutadans i ciutadanes de Manacor puguin beure i cuinar l’aigua que surt de les aixetes”, ha explicat la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó.

La instal·lació d’aquesta maquinària possibilitarà que puguem gestionar els nostres aqüífers però també creim necessari que arribi fins a Manacor la xarxa en alta, que és la que distribueix aigua dessalada i de sa Costera”, ha afegit Sansó. Aquest projecte té un pressupost de 3.685.683 euros i la potabilitzadora tendria un cost de manteniment anual de 241.000 euros, segons ha especificat el gerent de la SAM, Francesc Grimalt. “Manacor necessita aquesta maquinària perquè els nitrats són l’única substància que des de l’any 1982 fa que l’aigua que se serveix a ciutat de Manacor no sigui apta pel consum humà”, ha afegit Grimalt.

La desnitrificadora biològica que es preveu instal·lar a Manacor consisteix en un seguit de piscines que contenen microorganismes que s’alimenten de nitrats i els eliminen de manera natural. Després que l’aigua passi per les piscines, i una vegada eliminats els nitrats, el circuit continua per un seguit de filtres que purifiquen encara més l’aigua i la fan apta pel consum. “Aquesta tecnologia neta fa que durant el procés de potabilització no es generin residus i no malgastem aigua”, ha afegit el gerent de la SAM.

Canvi de flota

Pel que fa al canvi de la flota de vehicles del servei d’aigües des de l’Ajuntament de Manacor “volem ser un model en la transició energètica cap a fons renovables i complir el pacte de batles i batlesses que preveu que els ajuntaments reduirem almenys en un 40% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera”, ha explicat el vicepresident de la SAM, Joan Sagrera. Per això, juntament amb els sis municipis més que formen la Xarxa d’Aigües Públiques de Mallorca, s’ha sol·licitat al Govern que faciliti la compra de nou vehicles elèctrics perquè puguin utilitzar-los els operaris del servei d’aigües de Manacor. “Ara mateix comptam amb un turisme, una furgoneta i un furgó que ja estan amortitzats i funcionen amb gasoil, volem renovar tota la flota amb vehicles més eficients i sostenibles i per això demanam que a través del Pla Anual d’Impuls al Turisme Sostenible el Govern concedeixi 225.000 euros per fer possible aquest projecte”, ha especificat Joan Sagrera.

Pel que fa al finançament de la planta desnitrificadora, el projecte també s’ha presentat al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible 2018 “hem fet molta de feina amb les administracions supramunicipals i confiam que puguem rebre el finançament necessari”, ha explicat la presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó. Amb tot, “si des del Govern no entenguessin la importància que té aquest projecte pels manacorins i manacorines, ja estam estudiant la manera d’implantar-la amb recursos propis”, ha afegit Sansó.

I és que, tal com recorden des de l’Ajuntament, des de l’any 2016 a Manacor s’han recaptat uns 10 milions d’euros per l’impost turístic. “Manacor encara no ha vist retornar ni un cèntim perquè des del Govern no s’ha aprovat cap dels projectes que hem presentat a les diferents convocatòries d’ajuts finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible, per això confiam que enguany el Govern acabi amb aquesta discriminació que patim els manacorins i manacorines”, ha conclòs Maria Antònia Sansó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.