Els manacorins i manacorines descobreixen les noves troballes que els arqueòlegs han fet a Son Peretó

La Jornada de portes obertes al jaciment ha duit desenes de curiosos fins a les restes de l’antiga basílica de Son Peretó per escoltar les explicacions dels experts.

Divendres passat una cinquentena de persones interessades en el món de l’arqueologia ompliren el recinte de l’antiga basílica paleocristiana de Son Peretó. I és que aquesta mateixa setmana acaba la catorzena campanya d’excavació anuals a Son Peretó, que també ha posat en marxa treballs de consolidació i d’adequació al jaciment. Un fet que el converteix en “el jaciment de Mallorca on es realitzen més excavacions i en l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical i una necròpolis i que a més està museïtzat i adequat a les visites”, ha explicat als assistents la directora del Museu de Manacor i una de les codirectores de les excavacions, Magdalena Salas.

El projecte de Son Peretó està dirigit pels arqueòlegs Mateu Riera, Miquel Àngel Cau i està coordinat per la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas. Ells han estat els encarregats de guiar als assistents pels racons del jaciment. Així els han explicat que la campanya d’enguany ha durat tres setmanes d’excavació al jaciment i una de restauració i laboratori.

Durant la visita els arqueòlegs han explicat que enguany s’han centrat en quatre punts del jaciment. “S’ha seguit excavant la zona exterior que constituïa una plaça pública, s’ha excavat completament la tomba infantil situada a l’exterior de l’absis de la basílica, i s’han fet dos sondejos: un que ha indicat que la zona d’enterraments s’estén més enllà del camí d’accés al jaciment i l’altre sondeig s’ha fet per descobrir l’estructura de l’habitació que havíem documentat amb la tècnica del georadar”, ha explicat per part seva el codirector de l’excavació Mateu Riera. En un d’aquests sondejos l’antropòleg Llorenc Alapont va mostrar als assistents l’enterrament d’un nin d’entre 6 i 8 anys que s’havia acabat d’excavar aquell mateix dia.

“A l’absis hi havia l’altar i possiblement les restes d’un sant màrtir; era el lloc més sagrat de l’entorn, i només les persones amb més poder o influència es podien permetre un enterrament en aquest lloc”, explicà durat la visita l’arqueòleg Mateu Riera. Enguany s’han localitzat les restes “d’almenys sis infants en aquest lloc”, ha explicat Riera davant les restes que estudiarà el cap de l’equip d’antropòlegs de l’excavació, Llorenç Alapont. Pel que fa a l’espai exterior que possiblement s’utilitzava com una plaça “pensam que s’hi feia mercat perquè hi hem trobat ceràmica molt esmicolada, restes d’animals també esclafats i una nova moneda que haurem d’estudiar”, han explicat els responsables de la campanya.

En acabar la visita els assistents i els arqueòlegs han compartit dubtes, preocupacions i idees a l’entorn d’aquest jaciment únic que es troba a Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: