Entrevista a Jaume Riutort i Diego de León, propietaris de la granja de cargols Treu Banya de Muro

El passat mes de febrer juntament amb l’Associació de Veïns de sa Coma, vaig visitar per primera vegada la granja de cargols Treu Banya de Muro. Molt amablement els seus propietaris ens van ensenyar la seva granja que va ser pionera a Mallorca en la cria del cargol. Avui compartim amb els lectors el que ens van explicar sobre l’experiència adquirida Jaume Riutort Font, i el seu soci i biòleg, Diego de León Payeras, amb la cria del caragol “bover” mallorquí (Helix Aspersa).

Com va sorgir el projecte de muntar una granja de cargols?
La idea de muntar una granja de cargols va sorgir en sentir un programa a la ràdio on parlaven sobre negocis curiosos, i van entrevistar a un home que tenia una granja de cargols. A partir d’allí vam anar informant-nos i vam acabar muntant la nostra pròpia granja. Actualment tenim dues granges de caragols, una a Muro i una altra a Jornets. La nostra granja és la més antiga de Mallorca.

Quin temps fa que us dediqueu a la cria del cargol?
En Caragolers de Muro, portem uns 10 anys criant cargols, però vam estar prop de 6 anys fent proves per veure la forma més efectiva per criar cargols a Mallorca. Els nostres mètodes de cria naturals ens proporcionen uns cargols de qualitat en combinar les races autòctones de Mallorca amb una alimentació natural de fruites i verdures.

És complicada la cria?
La cria de caragols a Mallorca no és senzilla. A més de les malalties i depredadors propis de l’espècie, a Mallorca, tenim l’inconvenient de l’estiu, ja que la calor i l’alta humitat és una combinació molt perjudicial per als cargols, sent molt fàcil que mori gran part de la producció si no es prenen mesures per mantenir els cargols sans. Nosaltres dividim la cria dels cargols en dues parts. D’una banda, fem la reproducció en una sala especialment habilitada per a això. Els “alevins” resultants els dipositem la granja, en unes parcel·les on els cargols creixen fins que siguin adults.

De què s’alimenten els cargols de granja?
A la granja sembrem plantes amb dos objectius diferents. Primer hem de proporcionar al caragol un entorn còmode perquè pugui créixer, per a això sembrem trèvol blanc, perquè el cargol no ho sol menjar i proporciona ombra i refugi als cargols joves. Després sembrem diferents plantes que li serveixin Un cop els cargols s’han menjat les plantes sembrades, els donem diferents fruites i verdures perquè segueixin creixent fins a arribar a la seva forma adulta. És una alimentació 100% orgànica, a base de plantes com el rave de ferramenta, el trèvol, la remolatxa blanca, la col, la bleda, el carbassó i la pastanaga.

Quin temps triga a criar el cargol?
Un cargol no es cria en un sol dia. Necessita 9 mesos. La seva vida es pot dividir en 3 fases. Des del moment que posen l’ou fins que eclosionen passen 21 dies. Quan tenen entre 3 i 4 mesos es converteixen en reproductors. No és fins que han passat 8-9 mesos que el cargol forma el peris-presa, és a dir, ja no és bocamoll i ja es poden cuinar.

Es crien durant tot l’any?
Els cargols crien durant la primavera i la tardor. Però a la granja de cargols Treu Banya es crien tot l’any, per això tenen una incubadora, amb una temperatura entre 18-23 graus, en un ambient humit.

Quina classe de cargols es crien en la vostra granja?
Nosaltres criem el caragol comú (Helix Aspersa), és una de les espècies més característiques dins de la gastronomia mallorquina i catalana. Té un sabor més intens i una textura més saborosa. Tant la raça mitjana, la típica del Pla, com la raça gran, és la que es troba per la Serra de Tramuntana. El cargol no es cria a Mallorca perquè necessita un tipus de granja diferent.

La temperatura de Mallorca és bona per a la cria?
A la tardor el clima és ideal per a la cria de caragols, de fet és l’època on els cargols es reprodueixen de forma natural. A Mallorca tenim l’avantatge que l’hivern no sol ser molt fred, de manera que, tant a la primavera com a l’hivern, el caragol aquesta actiu i creix bastant ràpid. El nostre principal problema és l’estiu, és quan el caragol estiva i està inactiu els mesos que fa calor.

Tots els cargols que veneu són criats en granja?
Tots els cargols que venem són criats en granja, així garantim la seva procedència i un control sanitari. Nosaltres venem cargols, tant vius com cuinats. Els cargols vius els servim nets i purgats, és a dir, a punt per cuinar. També cuinem diverses receptes de cargols: amb herbes, a la gormanda, amb alls, amb crancs …. El cargol és un aliment molt versàtil, ja que es pot cuinar de moltes formes diferents, a més és molt baix en greixos i ric en proteïnes i ferro.

Les visites guiades a qui van dirigides?
La nostra granja està oberta a qualsevol grup que vulgui visitar-la. Principalment associacions de veïns o de la 3a edat que tinguin curiositat sobre com es crien els cargols, i també particulars. Les persones que vulguin visitar-nos provaran cargols cuinats amb herbes a l’estil mallorquí.

A més de la venda directa a la granja. On es poden adquirir els vostres cargols?
A més de la venda a la granja també realitzem repartiment a domicili i estem presents en diferents mercats locals: Els dijous a Inca, els dissabtes a la plaça de Manacor, els diumenges a Santa Maria, i els dimarts al mercat de Pere Garau a Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: