Entrevista al músic, director, i compositor, ÓSCAR NAVARRO, que avui vespre dia 3 de novembre, a l’Auditori de Manacor dirigirà a la Banda de Música de Manacor a un concert monogràfic sobre la seva obra.

A l’hora de realitzar l’entrevista al compositor, es desconeixia que el tercer concert de la V temporada de la Banda de Música de Manacor, els beneficis del mateix es destinaran als damnificats per la torrentada del Llevant mallorquí.

Entrevista

Òscar, a més d’excel·lent músic, director, i compositor tens un talent especial. Tens antecedents familiars en el món de la música?
No tinc antecedents, sóc el primer de la família. Vaig començar a estudiar música als 8 anys i el meu primer mestre va ser Alberto Alcázar.

Vas aconseguir el Premi Extraordinari de grau elemental i Menció Honorífica i el Premi Extraordinari amb Matrícula d’Honor al final dels teus estudis Superiors en la especialitat de clarinet?
Al Conservatori Superior “Oscar Espla” d’Alacant.

On va ser el seu primer concert com a solista?
El meu primer concert va ser amb la Unió Musical L’Artística del meu poble Novelda.

Quan vas decidir estudiar composició i dedicar-te a ella?
Ho vaig decidir en l’any 2005 aproximadament quan vaig conèixer el meu Mestre Ferrer Ferran. A partir d’aquí, deixi el món del clarinet a poc a poc per entrar de ple en el món de la composició.

A quina edat vas compondre la teva primera obra?
Als 17 anys aproximadament.

La professió de compositor no sembla fàcil. En què t’inspires a l’hora de compondre?
Bé, certament no és una professió fàcil. La meva inspiració ve del treball diari. Hi ha dies més productius i dies menys. Lamentablement, en els dies que corren no hi ha massa temps per poder esperar la inspiració. Hi ha vegades que ve i altres que no. A l’hora de crear nova música, em sol agradar inspirar-me en històries o llocs.

¿Admires a algun compositor?
Per descomptat! Claude Debusy, Maurice Ravel, Leonard Bernstein, John Williams …

Quins consells donaries als joves que s’interessen per la composició?
Que la il·lusió i perseverança és el motor en què aquest món de la composició. Si treballen amb il·lusió i ganes de créixer, el camí serà molt més fàcil. Si només pensen en l’èxit, llavors el camí serà molt més dur.

Aquest any ha estat especialment intens i carregat d’actuacions nacionals i internacionals. Quines han estat més importants o especials per a tu?
Cal destacar la meva recent estrena a Los Angeles de la meva III Concerto per Clarinet, a més dels meus concerts d’estiu amb la meva orquestra “Oscar Navarro Symphony Orchestra” on vam estrenar noves obres i portem la meva música a tots els públics.
A més, la meva música sonarà aquest any (el dissabte 27 d’octubre) en el famós Teatre de L’Escala de Milan, cosa que em fa molt feliç.
En el món del cinema, també cal destacar nous projectes, com el llargmetratge Nord-americà en el qual estic treballant “The name partner”, a més de projectes de curtmetratges i animació.

Com definiries el moment professional que et trobes actualment?
Doncs crec que em trobo en un gran moment de creixement personal i professional. La meva música, cada dia s’obre camí en grans llocs on conec grans professionals. En aquest ofici, el més important és mantenir-te actiu i que la teva música arribi a tots els racons del món. Això és una cosa que està passant i ara toca gaudir del moment i seguir treballant per seguir creixent.

Has residit als EUA, va crear que actualment vius a Espanya. Hi ha molta diferència entre els músics americans i els espanyols?
Sí, actualment visc a Espanya (Madrid), encara que sòlc viatjar molt a Europa i EUA Sobre la diferència entre músics americans i espanyols, la veritat és que els músics són músics vagis on vagis. Als Estats Units la mateixa manera que en tots els llocs on viatjo, hi ha músics bons i músics menys bons. Als Estats Units s’aposta molt pel talent, sense diferenciar raça, sexe … cosa que de vegades es troba a faltar aquí a Espanya.

On es viu més la música?
En tots els llocs es viu la música a la seva manera. Potser aquí a Europa tenim més tradició i ja des de nens estem en contacte amb la música, a més de ser un continent molt ric en opcions musicals (bandes, orquestres, grups de cambra, etc.).

Anem a parlar de Mallorca i de la teva pròxim concert amb la Banda de Música de Manacor. Ja has estrenat alguns projectes aquí,oi?
Sí, de fet he adreçat a la Banda Municipal de Palma de Mallorca, amb ella vam estrenar la versió per a banda de la música que vaig fer per a la pel·lícula, La Mula, també he realitzat aquí estrenes de noves obres. I l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, va interpretar la meva II Concert per a Clarinet en l’any 2017, al costat de la directora Alosa de la Parra.

Els components de la Banda de Música de Manacor esperen amb il·lusió el concert monogràfic sobre la teva obra. Són obres d’extrema dificultat per a una banda amateur. Pots explicar una mica les obres d’aquest concert ?
Bé, la veritat és que és una selecció molt variada, amb un repertori difícil que crec serà un gran repte per a la banda. Als músics els encanten els reptes, i si a més és una música amb la qual gaudeixen tocant, no es pot demanar més. Dins el repertori hi ha obres ja consagrades com Libertadores o L’Arca de Noe, a més d’un concert amb solista de gran dificultat. Crec que tant els músics com el públic van a gaudir amb un repertori atractiu tant musical com visual.

Coneixes a la Banda de Música de Manacor. Has vist algun vídeo de la banda?
No, no la coneixia fins ara. No he vist cap vídeo.

Per cert Óscar, a més de bon compositor ets un home molt elegant. Els joves components de la banda m’han demanat que et pregunti. On compres les elegants camises que sols portar?
Jajajaja! És una pregunta que em solen fer molt. No tinc una botiga en particular, simplement és un estil que m’agrada i allà on les veig les compro.

Apunts biogràfics: Óscar Navarro músic, director, i compositor
Óscar Navarro, va néixer a Novelda (Alacant) el 15 de juny de 1981. Estudia Composició i Direcció en la “Allegro Internacional Music Academy” de València amb el qual va ser el seu principal Mestre i amic Ferrer Ferran, passant a ser seleccionat posteriorment per la prestigiosa “Universitat del Sud de Califòrnia”, (USC, Los Angeles) per a realitzar l’especialització en Composició per a Cinema i TV. Navarro ha realitzant enregistraments de la seva música en grans estudis de Los Angeles com Capitol Records, Paramount Pictures o Warner Bros En acabar els estudis, va ser guardonat amb el premi “Harry Warren Endowed Scholarship for Scoring for Motion Pictures and TV” com l’alumne més destacat de la seva promoció.

A dia d’avui, Óscar Navarro posseeix nombrosos premis nacionals i internacionals de composició, i la seva música és interpretada i estrenada a grans sales de concerts de tot el món per grans formacions Orquestrals i bandístiques com The Cleveland Orchestra (Ohio, EUA) , Louisville Symphony (Kentucky), Princeton Symphony (New Jersey, EUA), The Hollywood Studio Orchestra (Los Angeles, EUA), Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE), Royal Band of the Belgian Guides (Bèlgica ), University of Minnesota Duluth Concert Band, North Texas Wind Ensemble, University of Boston Concert Band, Banda Municipal de Madrid, etc … Oscar Navarro, és assíduament convidat per realitzar xerrades i Master Class sobre la seva música en diversos Festivals i Universitats com la “Chapman University” (Orange Co, EUA.), “II Congrés Internacional de Bandes de Música de Medellín” (Colòmbia), Màster Class a la “University of Southern Califòrnia” (Los Angeles, EUA) i University of Minnesot a Duluth.
Ha estat guardonat amb el premi “HOLLYWOOD MUSIC IN MEDIA AWARDS” (Los Angeles) a l’apartat de Música Clàssica, i la seva música per a cinema ha rebut nombroses nominacions entre les que cal destacar “X Premis de la Crítica Musical Cinematogràfica”, “Món BSO Awards “,” XIII Premis Goldspirit “,” Hollywood Music in Media Awards “i al febrer 2014, és Nominat al PREMI GOYA de l’Acadèmia de Cinema Espanyol amb la BSO per a la pel·lícula “La Mula”.

Durant la seva carrera professional, Navarro ha rebut encàrrecs musicals per a l’Orquestra de Vents de l’exèrcit de Mar, Terra, i Aire de Brussel·les, Certamen Internacional de música d’Altea (Alacant), Institut Valencià de la Música (València), Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Ciutat de Downey (Els Àngels), “José-Franch Ballester & Friends” (Nova York) entre d’altres, i dirigit diverses orquestres simfòniques i Orquestres de Vent destacant la Banda Municipal d’Alacant, Banda i Cor de la “Xarxa de escoles de Medellín “(Colòmbia) dirigint la seva reeixida obra” Les Set trompetes de l’Apocalipsi “per a Orquestra i cor amb més de 350 músics a l’escenari, Orquestra de la Ràdio de Kíev, Orquestra Simfònica de Macedònia, Orquestra Simfònica de Tenerife, Orquestra Filharmònica de Requena (València), Orquestra Clàssica Santa Cecília (Fundació Excelentia), Universty of Minnesota Dulith Concert Band, European Royal Ensemble i Orquestra Simfònica d’Espanya .

L’any 2016 va crear la seva pròpia orquestra la “Óscar Navarro Symphony Orchestra”
Del 2016, a dia d’avui la seva feina i treball com a compositor ha estat intens, estrenat 26 noves obres i consagrant-se a nivell mundial com un dels millors compositors joves aconseguint nombrosos èxits i reconeixements.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: