Estic embullat, monsenyor Cañizares

Estic embullat, monsenyor Cañizares
Segons l’arquebisbe Antonio Cañizares, “no és possible esser independentista i bon catòlic alhora”. Bé, jo no som cap bisbe ni cap arquebisbe. Així és que jo no som ningú per fer-li gaire el contrari. Crec, però, que tenc dret a demanar-li que m’ajudi a aclarir un parell de dubtes que me vénen al cap amb les seves paraules.

Mirau, monsenyor Cañizares: Si no ho duc errat, Jesús de Natzaret va dir ben clar “el meu Regne no és d’aquest món” (Jn 18,36). Ja sé que Jesucrist no era cap líder independentista israelià d’aquell temps, d’ara fa dos mil anys (com sí que ho eren en canvi els zelotes, que lluitaven per una Judea independent de l’Imperi Romà). Però no era tampoc cap jueu “renegat”, que diguem, vénc a dir, entusiasmat amb Roma, l’Imperi que dominava la terra on ell va néixer, on va predicar i on va viure. Ell va predicar un Regne transcendent, d’amor i de perdó entre els homes, de dignificació de les persones sense fer parts ni quarts, sense destriar-les segons si eren riques o pobres, ni si eren homes o dones, ni si eren joves o velles, ni si eren d’una nacionalitat o d’una altra, ni si parlaven una llengua o si en parlaven una altra, ni si tenien salut o si patien malaltia (cosa de vegades considerada, per afegitó, un “càstig de Déu” en aquella cultura). Per a Jesús, tothom era fill de Déu i, per tant, ben igual de digne.

Voldria demanar-vos una cosa, Eminència: Un que és cristià (o que aspira a esser-ho amb tots els seus dubtes i imperfeccions) va gaire desencaminat, si sospita que Jesucrist no voldria altra cosa més que un acord amistós entre catalans i espanyols (com entre anglesos i escocesos, o entre cadadencs i quebequesos, o entre tibetans i xinesos)? Jo n’estic segur, que Jesús voldria que anassin així les coses. Sincerament no creu la Vostra Eminència que Jesús voldria una entesa, ja fos un acord d’unió, o de confederació entre parts iguals, o de separació votada, però un acord amistós, fos quin fos?

Jo no som cap teòleg ni cap entès ni a prop fer-hi. Però, per molt que repassem l’Evangeli, no crec que ni jo ni la vostra Eminència siguem capaços de trobar-hi cap capítol, cap verset, cap bocí que doni per endimoniada (ni per sagrada) la independència de Catalunya. Ni tampoc que doni per bona (ni per dolenta) la seva dependència d’Espanya. En tot cas, si vaig errat, monsenyor, me podeu dir quina frase de l’Evangeli és, que un cristià la pot interpretar en un sentit o en un altre en aquesta qüestió?
Gosaríeu, Eminència, dubtar que siguin bons catòlics a Polònia, la pàtria del Papa Joan Pau II, que se va fer independent d’Alemanya, de Rússia i d’Àustria-Hongria l’any 1918? Gosaríeu negar que siguin bons catòlics a Lituània, que va proclamar la seva independència de la Unió Soviètica l’any 1990 i que la hi reconegueren l’any 1991? Igualment, gosaríeu dubtar de la catolicitat de Bolívia, de Mèxic, de Guatemala, d’Hondures, de Costa Rica, de Nicaragua, de Panamà, de Veneçuela, de Colòmbia, d’Equador, del Perú, de Xile, de l’Argentina, del Paraguai, d’Uruguai, de Cuba? Tots aquests països se feren independents entre l’any 1809 i el 1898 (i s’hi feren a les males, no amb manifestacions pacífiques ni amb referèndums democràtics). Que jo sàpiga, no n’hi ha cap que se’n sigui penedit ni que, en conseqüència, hagi demanat el reingrés a Espanya. No. Això no lleva que tots en siguin països ben amics… fins al punt d’anomenar-la “la madre patria”! Són els ciutadans d’aquests països independents “mals catòlics”? Per favor! Què hi té a veure esser catòlic amb esser independent o dependent? Què hi té a veure una cosa amb l’altra? Jo no hi veig relació. M’ho podeu explicar, monsenyor Cañizares?

No trobau que mesclau ous amb caragols? No vos pareix que esser “bon catòlic” és més una qüestió de defensar a les bones la causa política que un creu (sigui quina sigui) i que esser “mal catòlic” és defensar-la a les males? Jo no dic res. Només ho deman.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: