Finalitza satisfactòriament la campanya 1 de l’equip de “Batalla de Mallorca”

L’equip que estudia el Desembarcament de Bayo a Mallorca el 1936 ha intervengut des del 31 de juliol fins al 5 d’agost en zones de Sant Llorenç i de Son Servera per segon any consecutiu.

La intervenció d’aquest any de l’equip de “Batalla de Mallorca” ha finalitzat després d’una setmana amb uns resultats “molt satisfactoris”, tal i com ha assenyalat Manuel Aguilera, un dels directors i coordinadors del projecte “Espais de la batalla de Mallorca 2017-2022”, dins el marc del qual s’ha pogut dur a terme aquesta campanya amb la qual l’Ajuntament de Son Servera col·labora a través de l’àrea de Patrimoni.

Aquest any l’equip format per catorze voluntaris, entre els quals hi ha historiadors, arqueòlegs i periodistes, han treballat en la Campanya 1 que s’ha caracteritzat per la novetat de poder recollir el material que es trobava a les zones intervengudes, una actuació que no es va poder fer a la primera edició.

Així, s’ha seguit prospectant el terreny que es va començar a inspeccionar el 2017 i se n’hi han afegit de nous que mancaven, com ara el puig de sa Font o una part de Na Penyal.

Paral·lelament també s’ha continuat fent feina d’arxiu amb la consulta del Registre Civil de Son Servera, on entre d’altres aspectes s’han pogut revisar els morts inscrits a Son Servera de juliol a desembre del 1936.

En total s’han aconseguit recollir un total de 50 peces, sobretot casquets de bala i metralla de projectils de morter i canó. Un material que ha estat fixat amb les corresponents dades GPS i fotografies i que es conservarà al Museu de Mallorca.

Gràcies a les dues campanyes s’està aconseguint identificar clarament la ubicació de tot el front de Mallorca, amb trinxeres, pous de tirador, parapets, etc. Se sap amb exactitud on varen bombardejar i el lloc exacte de moltes fotos de l’època, que es complementen amb els testimonis orals i documentació d’històries sorprenents que mai no s’han publicat i que s’estan editant.

El projecte arqueològic i històric s’inicia l’any passat i pretén investigar, localitzar, identificar i protegir els espais i restes materials i arqueològiques del Desembarcament de Bayo a Mallorca l’any 1936. Amb Manuel Aguilera Povedano i Gonzalo Berger Mulattieri al capdavant, es vol posar en valor el patrimoni històric dels municipis intervenguts i recuperar la memòria d’uns fets transcendentals en la història de l’Europa del segle XX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: