Finalitzen amb èxit les obres de reforma i millora de la depuradora de Sa Coma

Aquestes millores responen a una necessitat funcional del municipi i s’hi han destinat 4,5 milions d’euros.
Aquest dimarts matí, la directora general de recursos hídrics del Consell de Mallorca, Joana Maria Garau juntament amb Antoni Garcías, Director Gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, el batlle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs i altres representants municipals han visitat l’EDAR de Sa Coma, la instal·lació que depura les aigües residuals del poble, després que s’hagin donat per finalitzades les obres de millora i reforma que començaren el 2016.

El projecte, realitzat per UTE FACSA – COEMSA, s’ha desenvolupat en tres fases al llarg de dos anys. D’entre totes les actuacions, cal destacar la construcció de tres nous reactors biològics, amb un volum útil total de 16.000 m³ airejats mitjançant quatre bufadors de 55kw de potència; la construcció de noves instal·lacions de bombeig i la millora de tots els circuits elèctrics; entre els que és important remarcar el nou Centre de Transformació; que ofereix una alimentació de la planta de 630 kVA.

Aquest projecte “d’actuacions urgents de substitució d’elements, instal·lacions i equips deteriorats a l’EDAR sa Coma” ha estat finançat, via cànon de sanejament, pel Govern Balear i s’hi han destinat 4.540.187,53 milions d’euros. Un pressupost que no ha sofert cap desviació.

Aquest conjunt de reformes i millores; han fet possible que, d’aquesta manera, l’EDAR passi de poder servir a una població de 55.000 habitants a una de 80.500; xifra que suporta a l’estiu el terme municipal. En total, actualment, la depuradora pot arribar a tractar 11.500 m³ d’aigua per dia.

Amb tot, paral·lelament a l’execució d’aquestes obres a la depuradora, l’Ajuntament també ha destinat més de 700.000 euros a optimitzar les dues estacions de bombeig de Sa Coma, les dues de Cala Millor i la de S’Illot i ja s’ha aprovat el projecte per a la millora la d’estació de Cala Nau, les obres de les quals començaran al setembre.

Aquest projecte respon a una demanda històrica del consistori llorencí al Govern Balear després que la planta quedàs obsoleta i sense capacitat per a cobrir la demanda d’una població en creixement. Ara, l’Ajuntament de Sant Llorenç espera poder seguir millorant aquest tipus d’infraestructures i presentarà projectes per aconseguir un emissari marítim terrestre, un submarí, la ultrafiltració o un EBAR a Son Carrió; entre d’altres. “Aquest tipus d’infraestructures, que tothom dóna per segur que funcionen bé, requereixen perquè això passi, un bon procés de renovació i manteniment, en el que s’hi ha de destinar una bona inversió com aquesta”; ha remarcat el batlle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: