I per què no més Policia Local?

Indiscutiblement, de tots el efectes de la torrentada, ningú posa en dubte que els pitjors de llarg són les morts. Tenint-ho en compte l’únic cos, juntament amb la gent del poble, que va ser present des del minut zero ajudant en totes les tasques i l’únic amb prou rapidesa per poder evitar més morts va ser el de la Policia Local de Sant Llorenç.

Aquests dies he recordat les paraules d’un d’aquella dotzena d’homes que ajudaven a retirar els cotxes a les dues de la nit al Passeig de les brodadores (conegut també com a carretera d’Artà) just devora el desviament que hi ha cap a l’estació del tren: “tanmateix ja sabem que les medalles se les penjaran els polítics”. Tota la raó. Quan encara queden moltes restes del desastre de la torrentada sobretot a les zones rurals, i aquells cotxes romanen destrossats alguns al costat del camp de futbol i d’altres a l’estació de tren, alguns dels polítics del Parlament Balear han començat a apuntar-se al carro de treure vots de les desgràcies dels altres. Moltes han sigut les propostes i totes elles han denotat un notable desconeixement del que va passar aquell terrible 9 d’octubre. Cap d’ells esmentava un augment de dotació tant econòmica com de personal a les files d’aquest cos policial arreu de Mallorca.

De fet un d’ells proposava una dotació permanent de la UME a l’illa, qui ho feia era del mateix partit que mitjançant la coneguda llei Montoro ha liquidat la possibilitat que els ajuntaments poguessin augmentar segons les seves necessitats les plantillesde funcionaris, entre els quals hi ha la Policia Local. Tanmateix el nou govern estatal continua limitant l’autonomia en aquest aspecte i tan sols permet la reposició dels que es van jubilant i en qualcuns casos excepcionals fins a un miserable 10%.

Tampoc han esmentat que molts d’ajuntaments no disposen de vehicles tot terreny adaptats per a poder transitar en aquests casos, en que els cotxes habituals de la Policia Local corren exactament el mateix perill que els de la resta d’habitants, fent impossible una intervenció segura.

Ni tan sols han parlat del fet de millorar les xarxes de comunicacions que en molts de casos suposaren aquell dia la incomunicació total de Sant Llorenç vers la resta de l’illa: Ni internet, ni línia de telèfon, ni tampoc funcionaven pel que sembla les emisores que permeten intercomunicar-se entre els cossos de seguretat. En aquest aspecte cal remarcar també que aquell dia vaig trobar una errada estrepitosa que IB3 ràdio seguís amb la seva programació habitual sense informar de la situació de les carreteres tallades, les zones inundades… als qui en aquells moments anàvem en cotxe o els qui restaven a les seves cases a l’espera de notícies de familiars o gent coneguda.

Cal també una millora dels sensors als torrents que avisen de la pujada de l’aigua (en el cas dels que en tenen), és absolutament necessari dotar als ajuntaments d’una alarma que avisi a la gent amb temps per abandonar les seves cases, retirar els vehicles, i posar a bon resguard ni que sigui de forma momentània, allò que tengui més importància per a ells.

Són necessàries moltes decisions valentes i una important injecció de recursos a les entitats locals per evitar que, quan això torni a passar com afirmen els estudiosos en aquest tema, es puguin evitar com a mínim aquestes pèrdues humanes que per desgràcia ha patit Sant Llorenç.

Després, si es volen penjar medalles ja se les penjaran, però el primer que han de fer és deixar de fer populisme barat i reunir-se amb els representants dels ajuntaments i la Policia Local, juntament amb els especialistes i executar plans de seguretat abans de que la resta del món se n’oblidi de la desgràcia que va patir el Llevant de Mallorca i en especial el nostre municipi de Sant Llorenç aquell fatídic 9 d’octubre de 2018.

Distintiu de la Policia Local de Sant Llorenç des Cardassar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: