Judo Renshinkan, 10 preguntes a: Toni Pozo Martín, nou cinturó negre

Amb el títol “10 preguntes a … ” l’entrevistat es Toni Pozo Martín.Toni, és una persona que es va iniciar en el judo quan era un nin a la seva ciutat natal, Girona. Per circumstàncies de la vida va venir a viure a Mallorca, va apuntar els seus nins a aquest esport i es quan ell va reprendre aquest art marcial fa uns 7 anys.

És un home, perfeccionista, seriós i molt noble. Esportivament parlant té un físic fort i sempre s’ha destacat per ser un judoka amb una qualitat tècnica excepcional, de fet així ho va demostrar en els passats exàmens de cinturó negre convocats per la Federació Balear de Judo, aconseguint el 1r dan amb una molt bona nota, per això amb ell fem aquesta primera xerrada per saber de més a prop les seves inquietuds d’aquest esport d’origen nipó.

1a- Quants anys fa que vas començar a judo?
El meu primer contacte amb el Judo va ser als 11 anys, al centre de judo GEiEG de Girona amb el Mestre Pedro Carpintero. Vaig començar la pràctica del judo sense saber massa que m’hi trobaria, però tot d’una vaig quedar enganxat. Per circumstàncies familiars vaig haver de deixar-ho i tot i voler tornar a fer judo durant molts d’anys, no va ser fins que els meus fills varen començar al centre de judo Renshinkan. El Mestre Pep Mascaró me va animar a provar-ho i amb 40 anys hi vaig tornar.

2a- Amb tots els esports que hi ha per què et va atreure el judo?
De sempre m’han agradat les arts marcials i el judo en particular per la disciplina que segueix, la intensitat dels entrenaments, per la coordinació física que obtens i especialmente per l’ambient i companyerisme que s’hi viu.

3a- Es fa dur practicar un esport de lluita com és aquest?
Qualsevol práctica esportiva requereix d’una preparació física mínima, però quan parlam d’una activitat individual, un mateix pot regular-se el ritme d’iniciació fins tenir més confiança i exigir-se més. Amb l’experiència d’haver practicat altres esports, jo aconsellaria fer judo a qualsevol edat.

4a-Que significa per a tu haver tret aquesta nova titulació com és un 1r dan
Per jo ha estat un gran repte. Un objectiu complert, aconseguit a base d’esforç i sacrifici. Quan tens obligacions que t’ocupen molt temps, sempre es complicat trobar la motivació per fer alguna cosa més, però un cop t’hi poses val la pena l’esforç. Per jo el judo ha estat un espai de formació, coneixement i aquest 1er Dan el reconeixement d’aquest esforç.

5a- hi ha feina preparar un examen d’aquestes característiques?
Realment hi ha molta feina darrera, feina que no només es d’un mateix si no que també inclou al meu Uke/company (Sergi Cruz) i al meu Mestre (Pep Mascaró). Feina d’entrenar entre setmana, dissabtes, diumenges, a casa, estudiar la teórica (sí,sí molts de noms japonesos) i en els mesos més agradables per fer-ho amb un judogui com són juny i juliol. El repte s’ho val.

6a aquests anys què és el que t’ha aportat aquest esport?

Principalment m’ha aportat conèixer un bon grup de gent (companys i amics) que fan la disciplina del judo molt més gran. Però també m’ha aportat confiança, seguretat, millor forma física i ganes de continuar milorant fent judo.

7a Hi ha edat per entrenar en aquest esport?
No hi ha edat per fer judo. És aconsellat desde petits fins l’edat que un se senti amb energies de practicar-ho. De petits (a partir dels 3 anys), s’entrena més la psicomotricitat de l’esport, la disciplina i el companyerisme al mateix temps que aprens judo.

8a.- Vaig llegir una vegada que el judo és una forma de vida. Que vol dir això?
Per jo és una forma de vida, que voldria dir quan hi ha una activitat com el judo que t’omple tant que t’agrada viure-ho tot el temps, enterar-te del que fan els teus companys a les competicions, complementar-ho amb sortides formatives, cercar información al voltant mitjançant videos, etc.

9a- El judo art marcial o esport?
Jo l’entenc més com un art marcial, una formació tant física com mental, basada en l’entrenament, l’esforç, el respecte i el coneixement d’un mateix.

10a- Vols afegir alguna cosa més?
Agraïr al meu Mestre Pep Mascaró els coneixements, el tracte i la dedicació que m’ha donat al llarg d’aquests anys. Agraïr al meu company (Uke) Sergi Cruz per aguantar tots els cops rebuts i que amb molt de gust li aguantaré jo quan m’ho demani. I finalment agraïr a tots el meus companys del Renshinkan per fer tant senzill ser part d’aquesta familia.

 

MARGA ROIG I NEUS POU, AQUEST CAP DE SETMANA AL CT. ESPANYA SENIOR INTERAUTONÒMIC
Les dues esportistes del RSK, es veuran aquest dissabte a València, seu de la Fase Sector Absoluta, Marga a 52 kg i Neus en 57 kg, s’enfrontaran amb les seves rivals més directes representants de les Comunitat de Catalunya, València, Múrcia i Balears. L’objectiu clar és classificar-se entre les 3 primeres i així obtenir el passaport per disputar la súper fase final, que tindrà lloc el dissabte dia 30 a Fuenlabrada Madrid.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: