La catorzena campanya d’excavacions a Son Peretó corrobora que existia una plaça i descobreix noves tombes i habitacions

Els representants municipals han explicat que l’Ajuntament vol adquirir nous terrenys a Son Peretó i ampliar la zona pública amb les ajudes que ofereix el Consell.

Durant catorze anys ininterromputs s’han desenvolupat dues campanyes d’excavació anuals, treballs de consolidació i d’adequació al jaciment de Son Peretó. Un fet que el converteix en “el jaciment de Mallorca on es realitzen més excavacions i en l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical i una necròpoli i que a més està museïtzat i adequat a les visites”, ha explicat la directora del Museu de Manacor i una de les directores de les excavacions, Magdalena Salas.

Des de l’Ajuntament “som conscients de la importància de Son Peretó i sabem que Manacor compta amb una riquesa arqueològica enorme, per això apostam per mantenir les campanyes arqueològiques any rere any, cada excavació és una oportunitat de fer valdre aquest patrimoni i d’oferir nous atractius a tots els que ens visiten”, ha explicat la batlessa de Manacor i responsable de les àrees municipals de Patrimoni i Educació, Catalina Riera.

Durant la visita als resultats de la campanya arqueològica des de l’Ajuntament de Manacor han informat que “volem engrandir el recinte públic de Son Peretó i per això des de l’Ajuntament impulsam la compra de la parcel·la on sabem que hi ha restes arqueològiques”, ha explicat la batlessa.

I és que des de l’Ajuntament s’ha negociat per adquirir una finca annexa, d’uns 15.000 m2, on els darrers estudis amb georadar, duits a terme per la Universitat nord-americana de Brown i la Universitat de Barcelona, indiquen que hi ha restes arqueològiques que podrien ser de gran valor. Per això “hem presentat el projecte a la convocatòria d’ajudes que ha obert el Consell de Mallorca per a l’adquisició de jaciments arqueològics”, ha explicat la directora del Museu, Magdalena Salas.

Excavacions 2018

La campanya d’enguany ha durat tres setmanes d’excavació al jaciment i una de restauració i laboratori. Els arqueòlegs enguany s’han centrat en quatre punts del jaciment. “S’ha seguit excavant la zona exterior que constituïa una plaça pública, s’ha excavat completament la tomba infantil situada a l’exterior de l’absis de la basílica, i s’han fet dos sondejos: un que ha indicat que la zona d’enterraments s’estén més enllà del camí d’accés al jaciment i l’altre sondeig s’ha fet per descobrir l’estructura de l’habitació que havíem documentat amb la tècnica del georadar”, ha explicat per part seva el codirector de l’excavació Mateu Riera.

“A l’absis hi havia l’altar i possiblement les restes d’un sant màrtir; era el lloc més sagrat de l’entorn, i només les persones amb més poder o influència es podien permetre un enterrament en aquest lloc”, explicà durat la visita l’arqueòleg Mateu Riera. Enguany s’han localitzat les restes “d’almenys sis infants en aquest lloc”, ha explicat Riera davant les restes que estudiarà el cap de l’equip d’antropòlegs de l’excavació, Llorenç Alapont. Pel que fa a l’espai exterior que possiblement s’utilitzava com una plaça “pensam que s’hi feia mercat perquè hi hem trobat ceràmica molt esmicolada, restes d’animals també esclafats i una nova moneda que haurem d’estudiar”, han explicat els responsables de la campanya.

El projecte de Son Peretó està dirigit pels arqueòlegs Mateu Riera, Miquel Àngel Cau i està coordinat per la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas. A més hi participen els restauradors Margalida Munar i Bernat Burgaya. El projecte, i compta amb un equip format per antropòlegs dirigits per Llorenç Alapont i diferents arqueòlegs. Enguany s’ha tornat a comptar amb l’Associació Archaeospain, que ha apropat el nostre patrimoni a voluntaris nord-americans i canadencs. També s’ha comptat amb la brigada de l’Ajuntament de Manacor.

Curs universitari

Durant la visita que s’ha realitzat al jaciment també s’ha anunciat que a com l’any passat a Son Peretó s’ampliaran les setmanes d’excavació gràcies als dos cursos universitaris d’introducció al món cristià dels segles IV-VIII. De fet, l’Ajuntament de Manacor, a través del Museu d’Història de Manacor, ha signat un conveni amb la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, de Barcelona, per tal de fer possible un nou curs d’arqueologia que enguany es desenvoluparà entre els mesos d’agost i setembre. Els estudiants vendran durant vuit dies a Manacor “i podran triar fer el curs en català o en angles perquè ha interessat tant als alumnes d’àmbit internacional que hem ampliat l’oferta respecte a l’any apassat”, ha explicat el director del curs universitari i de les excavacions, Mateu Riera. A més de formació teòrica al Museu de Manacor, els estudiants participaran en les excavacions a Son Peretó. El curs equivaldrà a cinc crèdits ECTS d’un seminari de màster.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: