La Institució Alcover posa a debat la transformació de les festes populars amb un nou cicle de conferències

Cinc experts analitzaran l’origen i la vigència dels grans cicles festius de Manacor.
La Institució Alcover impulsa un nou cicle de conferències amb l’objectiu de “fer-nos ressò del debat viu i obert que actualment existeix a l’entorn del futur i de l’evolució de les festes tradicionals”, ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà, durant la presentació del cicle.

 “Està clar que hi ha discussions entre les persones que troben que les celebracions s’han de celebrar d’una manera conservadora i aquelles persones que troben que s’han de modernitzar”, ha afegit la gerent de la Institució Alcover, Bàrbara Sagrera.

Per contribuir a aquest debat i per “introduir-hi més dades objectives i el punt de vista de diversos experts, des de la Institució Alcover estrenen el cicle de conferències Les festes populars: origen, vigència i transformació”, ha afegit Sagrera. El cicle de conferències servirà per analitzar Nadal, Sant Antoni, els Darrers Dies, Pasqua i les festes de primavera i les festes d’estiu. Coincidint amb les dates de celebració de cada cicle festiu la Institució ha preparat una conferència, que sempre anirà acompanyada d’una actuació musical.

El cicle comença precisament avui, dimecres dia 13 de desembre, amb la xerrada “El Nadal a Mallorca”, que anirà a càrrec de l’escriptor i editor Miquel Font. En acabar, el músic Roger Pistola oferirà algunes cançons de Nadal. Dia 10 de gener, el professor i investigador Jaume Guiscafrè parlarà sobre la festa de Sant Antoni amb la conferència “El tremendisme fascinant del dimoni”. En acabar la xerrada actuarà el glosador Mateu Xurí, acompanyat dels germans Martorell.
Dia 9 de febrer la professora i investigadora Caterina Valriu parlarà del carnestoltes a la conferència “Voleu fresses? Els darrers dies a la Mallorca tradicional”. Aquesta xerrada estarà acompanyada per les cançons de Vers endins.

El doctor Gabriel Janer Manila serà l’encarregat de parlar sobre les festes de Pasqua i les festes de primavera, serà dia 21 de març, i en acabar la conferència tothom podrà gaudir de l’actuació de s’Estol. Per acabar el cicle, dia 8 de juny el professor i investigador Felip Munar serà l’encarregat d’oferir la conferència “Les festes d’estiu: un esclat d’emocions”.

A més, fins que acabin les conferències tothom podrà visitar els panells amb les entrades del diccionari Alcover-Moll que defineixen les festes que s’analitzaran durant aquest cicle de conferències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.