La manacorina Marta Antònia Servera guanya el primer concurs de gloses escrites per la igualtat

La manacorina Marta Antònia Servera ha guanyat el primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat.

I és que l’Ajuntament de Manacor, en col·laboració amb l’Obreria de Sant Jaume, l’Espai de Dones de Manacor i la Direcció Insular d’Igualtat, amb aquest concurs vol promoure que les festes patronals de Sant Jaume siguin una celebració lliure de sexisme. Per això en el primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat els glosadors i glosadores tenien per objectiu promocionar la igualtat de gènere, visibilitzar el paper de les dones en la societat i la denúncia de la violència masclista i de les situacions de discriminació. Els tres guanyadors es varen anunciar ahir a la plaça del Palau just abans que començàs la vetllada de ball de bot de les festes de Sant Jaume, els tres guanyadors varen llegir les gloses que havien composat.

El jurat d’aquest primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat ha estat format per Maribel Servera, glosadora; Sebastià Roca, glosador i actor; Antònia Matamalas, presidenta de l’Associació Dones de Llevant; Guillem Melis, ex professor de l’Escola Municipal de Mallorquí i membre de l’Obreria de Sant Jaume; i Maria Isabel Bauzà, regidora de Polítiques Socials de Manacor. Entre tots han decidit que els versos mereixedors del primer premi del concurs, que consisteix en 200 euros en compres als comerços de Manacor, són els de Marta Antònia Servera. I és que les gloses guanyadores del concurs denuncien la violència masclista: “Ofegada en el silenci, cerco alè pel darrer crit, que et mostri el que no t’he dit, abans que la mort em venci. S’emboira la meva ment, recordant el que he patit, de tot aquest sofriment, just en quedarà l’oblit. Al final resta silenci, d’una dona que ha callat, un nou cas de violència, una xifra per l’Estat”.

El segon premi del concurs, dotat amb 150 euros en compres als comerços del municipi, ha recaigut en la glosadora sollerica Cati Eva Canyelles, la qual amb els seus versos reivindicà el paper de les infermeres i les milicianes que durant la guerra civil defensaren la Mallorca republicana. “Serem dones torturades, violades brutalment, exposades a la gent i llavors assassinades. Potser serem oblidades, quan el temps hagi passat, o bé el clam de la llibertat, mourà el decurs de la història. Guardau-nos dins la memòria, i proclamau la igualtat!”, clamen els versos de la glosadora que ha guanyat el segon premi del concurs. El tercer premi, de 50 euros en compres als comerços del municipi, ha estat pel glosador manacorí resident a Sant Llorenç Andreu Matamalas que amb els seus versos denúncia la discriminació que senten les dones que no compleixen amb els cànons femenins tradicionals. “Un nou infern cada dia, et fa ser forta i valenta, contra el bord mascle que ostenta, mil·lenària tirania. Igual en la diferència, és així com vius i sents. El millor tresor que tens, és estimar amb insistència. Rebutges la violència, i tot l’odi que has patit, saps que el demà no està escrit, i l’avui –buit- no t’agrada. Ets amiga i ets amada, que amb el cor encén la nit.”, expliquen els versos del tercer classificat. L’objectiu del concurs ha estat promoure la igualtat de gènere des de la creació i la cultura popular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.