La SAM seguirà reduïnt les pèrdues de la xarxa d’aigua per millorar-ne l’eficiència durant els propers tres anys

El 2015 es perdia el 60 per cent de l’aigua que s’hi abocava i ara se’n perd el 30 per cent.

Una de les preocupacions principals de l’Empresa de Serveis del municipi de Manacor (SAM) durant els darrers anys ha estat reduir les pèrdues que tenia la xarxa de distribució d’aigua. Cal tenir en compte que el 2015 es perdia fins al 60% de l’aigua que s’hi abocava. “Aquest despropòsit s’ha aconseguit reduir fins al 30%, i es continuarà treballant per arribar a nivells acceptables, amb un llindar del 15% previst pel 2021”, explica Francesc Grimalt, el gerent de la SAM.

Les greus pèrdues a la xarxa d’aigua de Manacor han revertit amb l’ambiciós pla de sectorització i reparacions impulsat des de la SAM. La primera fase del pla per reduir les fuites a la xarxa de subministrament va consistir en una recerca general de fuites, “que va permetre reduir dràsticament els cabals necessaris, baixant dels 6.800 m³ d’aigua al dia a menys de 6.000”, explica el gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

La segona fase del pla va començar amb la sectorització de la xarxa, consistent en aïllar els barris en sectors controlats per comptadors de sector. Un d’aquests comptadors es va instal·lar als aparcaments de Na Camel·la, amb el propòsit que tota la ciutadania pugui veure com funciona el nou sistema de la xarxa d’aigua. Aquest comptador de sector ara es completarà amb altres comptadors que s’instal·laran envoltant el centre de la població i que permetran distribuir l’aigua per tot el nucli urbà de forma controlada.

Els altres tres comptadors de sector se situaran a la rotonda entre les avingudes des Torrent i des Tren, a la plaça de Ramon Llull i a la plaça de sa Mora. Cada comptador comptarà amb un panell informatiu perquè la ciutadania pugui comprendre com funciona la modernització de la xarxa de distribució d’aigua de Manacor.

Conscienciació ciutadana

D’altra banda la SAM informarà mitjançant la seva web i les xarxes socials sobre l’eficiència de la xarxa. De fet, a mesura que entri en funcionament la telemesura dels comptadors de sector les dades es desglossaran per barris. Aquesta transmissió de dades permetrà millorar l’eficiència i concentrar els esforços per reduir les pèrdues en els sectors menys eficients. La informació es començarà a oferir en els primers mesos del 2019.

També es preveu que en els propers mesos s’incorpori personal administratiu que estarà específicament destinat a la conscienciació dels usuaris envers una reducció del consum, tant pel que fa a la detecció i prevenció les fuites a l’interior dels habitatges i locals, com a la implantació efectiva de mesures d’estalvi. Aquesta mesura és la culminació de varis anys de feina en conscienciació, feta a través d’enquestes i xerrades a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: