La tretzena campanya d’excavacions a Son Peretó corrobora la gran importància del jaciment paleocrisita que envolta la basílica

Els arqueòlegs han localitzat una possible plaça pública i enterraments d’infants a la zona de l’absis del temple, a més de monedes i peces de ceràmica amb inscripcions.
Durant tretze anys ininterromputs s’han desenvolupat campanyes d’excavació i treballs de consolidació i d’adequació al jaciment de Son Peretó. Un fet que el converteix en “l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical i una necròpoli i que a més està museïtzat i adeqüat a les visites”, ha explicat la directora del Museu de Manacor i coordinadora de les excavacions, Magdalena Salas. Des de l’Ajuntament “som conscients de la importància de Son Peretó i per això apostam per mantenir les campanyes arqueològiques any rere any, la nostra voluntat és ampliar-les i difondre i donar valor als enormes recursos culturals i arqueològics que tenim a Manacor”, explicà la regidora de Patrimoni i Educació, Catalina Riera.

La campanya d’enguany ha durat tres setmanes d’excavació al jaciment i una de restauració i laboratori. Té un pressupost de 15.000 euros, que aporten l’Ajuntament de Manacor i el Consell de Mallorca. Els arqueòlegs enguany s’han centrat en tres punts del jaciment. S’ha seguit excavant l’exterior de la zona de l’absis de la basílica, on han aparegut diferents enterraments. També s’ha excavat la zona exterior que constituïa una plaça pública i s’ha iniciat una nova cata en una de les zones exteriors de les habitacions documentades. En aquesta nova cata, que s’haurà de seguir excavant, hi han aparegut les possibles restes d’un enterrament.

“A l’absis hi havia l’altar i possiblement les restes d’un sant màrtir; era el lloc més sagrat de l’entorn, i només les persones amb més poder o influència es podien permetre un enterrament en aquest lloc”, explicà durat la visita l’arqueòleg Mateu Riera. Enguany s’han localitzat les restes de sis individus adults i una tomba petita amb les restes de dotze nins i infants. “Durant els segles en què Son Peretó va estar en actiu es discutia si els infants es podien batiar o si el bateig era un sagrament només apte per a adults i treballam amb la hipòtesi que els infants enterrats aquí no estiguessin batiats i s’enterrassin aquí amb l’objectiu que el sant màrtir de Son Peretó els pogués ajudar a arribar al cel”, ha afegit Riera.

En una de les tombes excavades enguany, a més, ha aparegut una tègula, una teula plana, amb la inscripció ‘MAR’, que és el primer element amb escriptura que apareix a Son Peretó després de trobar els mosaics l’any 1912. Segons els arqueòlegs aquesta inscripció “podria indicar o bé el bisbe que va encarregar les tègules per a Son Peretó o bé la fàbrica que les va fer”, ha explicat Mateu Riera.

A més, durant la campanya d’enguany s’ha excavat un espai exterior “que possiblement s’utilitzava com una plaça on s’hi feia mercat perquè hi hem trobat ceràmica molt esmicolada, restes d’animals també esclafats i una moneda que s’ha d’estudiar però previsiblement s’utilitzà entre els segles IV i VII dC”, han explicat els responsables de la campanya d’enguany.

El projecte de Son Peretó està dirigit pels arqueòlegs Mateu Riera i Miquel Àngel Cau, i pels restauradors Margalida Munar i Bernat Burgaya. El projecte està coordinat per la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas, i compta amb un equip format per antropòlegs dirigits per Llorenç Alapont i diferents arqueòlegs. Enguany s’ha tornat a comptar amb l’Associació Archaeospain, que ha apropat el nostre patrimoni a voluntaris nordamericans i canadencs. També s’ha comptat amb la brigada de l’Ajuntament de Manacor i del Consell de Mallorca.

Curs universitari a Son Peretó
Durant la visita que es va realitzar al jaciment es va anunciar que “a partir d’aquest mateix estiu s’ampliaran les setmanes d’excavació gràcies al curs universitari d’introducció al món cristià dels segles IV-VIII. De fet, l’Ajuntament de Manacor, a través del Museu d’Història de Manacor, ha signat un conveni amb la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, de Barcelona, per tal de fer possible un curs d’arqueologia que enguany es desenvoluparà per primera vegada entre els mesos d’agost i setembre. Els estudiants vendran durant vuit dies a Manacor i a més de formació teòrica al Museu de Manacor participaran en les excavacions a Son Peretó. El curs equivaldrà a cinc crèdits ECTS d’un seminari de màster.

Antecendents del jaciment 
El jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç. Les excavacions es varen començar devers el 1912, gràcies a l’empenta de Mn. Aguiló. Amb l’esforç d’aquest home es reuní una col·lecció que va ser adquirida per l’Ajuntament de Manacor l’any 1926, i que constitueix actualment una de les col·leccions més importants del Museu d’Història de Manacor.

El 1931 el jaciment i les seves restes varen ser declarats Monument Historicoarqueològic per garantir-ne la conservació i la preservació.

El 1967 l’arqueòleg català Pere de Palol va tornar a començar les excavacions, i se centrà en l’estudi dels mosaics de la basílica i en les piscines. El 1981 un equip format pel Museu de Mallorca, la Universitat de Palma i la Universitat de Barcelona acabaren d’aclarir algunes de les incògnites del jaciment com, per exemple, la cronologia.
L’any 2005 va començar un projecte d’investigació i consolidació en el jaciment de Son Peretó emmarcat dins les línies d’investigació del Museu d’Història de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: