La Xef Susi Díaz ens informa del «Despeques 2018» celebrat a Cadis i organitzat per Ángel León que reuní a 90 xefs estrelles Michelin

La Xef Susi Díaz, que el passat mes de març va participar com a jurat en la 2a edició del Concurs Nacional Protur Xef celebrat a sa Coma, i a la qual vaig tenir el plaer de conèixer i entrevistar m’envia informació de la seva participació juntament amb altres 89 cuiners estrelles Michelin a “Despeques” 2018 celebrat a Cadis.

LA CUINA ESPANYOLA FA UN PAS DE FRONT PER LA SOSTENIBILITAT
Els alacantins Susi Díaz, Quique Dacosta i Kiko Moya responen a la crida d’Ángel Lleó per a un despesque inèdit.
La gastronomia és considerada per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial dels pobles en la categoria de cuines tradicionals, sabers culinaris i pràctiques domèstiques. Ara toca fer-la socialment responsable, localment respectuosa i ecològicament sostenible. Comença la revolució sostenible i ho fa a Cadis.

Aquest era l’objectiu del cuiner gadità Ángel León quan va idear “Despesques 2018”, una trobada única on s’han donat cita més de 90 estrelles Michelin.

L’esdeveniment, al qual també ha assistit la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha tingut lloc a la Salina Sant Jaume, a Puerto Real, a uns esteros exemplarment gestionats per Pesqueres Lubimar i que han conegut alguns dels millors representants de l’alta cuina nacional i internacional enllumenats per gairebé un centenar d’estrelles Michelin.

“Ha estat una jornada increïble, el futur de la mar està a les nostres mans i és important debatre sobre quin ha de ser el paper que jugui la cuina” Declara Susi Díaz en acabar la jornada.

A més de mostrar aquest Cadis que li corre per les venes, Ángel ha demanat als seus companys i amics que deixin anar les seves xarxes per unes hores per a mullar-se per la sostenibilitat i generar un compromís real que suposi el començament d’una revolució sostenible des de la cuina.

A la primera part de la trobada els cuiners han debatut a partir de breus exposicions compassades per un rellotge de sorra. A porta tancada i sense cotilla, cuiners com Ferran Adrià, Jordi Roca, Eneko Atxa o Alberto Chicote han parlat sobre com abordar des dels seus àmbits d’acció dels problemes que preocupen a la societat per a concloure en una sèrie de mesures que ajudin a aturar la inèrcia que ens porta a convertir el rebost de la humanitat en un escombriaire.

Algunes d’aquestes mesures passen pel foment de la investigació per buscar noves formes d’alimentació; la utilització de productes locals i varietats autòctones; apostolar bones pràctiques ambientals en agricultura, ramaderia i pesca o millorar la informació, formació i educació ambiental per a ajudar a la societat a alimentar-se de manera saludable. Tots han coincidit que la primera mesura ha de ser sol·licitar a les grans firmes de distribució alimentària reduir els envasos plàstics i substituir-los per materials menys agressius ambientalment, i també han decidit per unanimitat passar a l’acció amb petits canvis en el seu dia a dia per predicar amb l’exemple i ser altaveu per a la biodiversitat.

Els assistents a aquesta trobada es van amb ganes de més fòrums en què seguir debatent entre companys per un futur millor. Al costat d’ells però en la mateixa tasca d’expressar el que senten per la seva terra, tres artistes gaditans com Sara Baras, Niña Pastori i Antonio Lizana han ajudat aportant el seu granet de sal a aquesta noble causa.

Després tota l’atenció s’ha centrat en els esteros i la seva cuina. Els cuiners s’han ficat a l’aigua per pescar amb les seves pròpies mans el peix que després han rostit sobre les brases del salat i menjat sobre les tradicionals teules. Completaven el dinar altres productes de la terra típics de la cuita dels esteros, molts d’ells com les llises, les gambetes o les algues.

“Saps que només et dic quan et necessito, vull que m’acompanyis en aquest despesque de peixos i d’ànimes … Perquè això va d’això, de desempescar cuiners on mor el mar i neix la sal”. Ángel León.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: