L’actor Joan Gomila parlarà sobre el món teatral en el pròxim Dilluns de l’Obra

L’actor i productor teatral, Joan Gomila, participarà en el pròxim Dilluns de l’Obra amb una divagació sobre el món cultural i teatral titulada “Per què podent anar amb un Mercedes es fa una sala de teatre privada? Complexitats i contradiccions del fet teatral”. Això serà dia 12 de juny, a les 20.00 hores, al bar Xarop de Manacor (plaça de Ramon Llull, 18).
En Joan hi tractarà de la supervivència del fet teatral avui dia i els lligams entre institucions, companyies, programadors i el comportament del públic. Tot plegat, a partir de les dades del Ministeri de Cultura de l’any 2016. A més a més, aprofitarà per fer-nos una radiografia de l’actualitat. La cultura continua essent un bé públic quan la fa una entitat privada? Surt més barata o més cara? Per què en cultura hi ha sempre oferta encara que no hi hagi demanda? Quin és el paper de les institucions amb les sales privades? Per què hi ha diferents models? Existeix un teatre nacional? Així mateix, en Joan ens explicarà des de la pròpia experiència com i de quina manera es gestiona una companyia de teatre.
En Joan Gomila i Gayà nasqué l’any 1962 a Fartàritx, però tota la vida manacorina l’ha viscuda a Baix des Cos. Sense deixar de ser manacorí, de l’any 1993 ençà resideix a Son Carrió, motiu pel qual acredita, segons diu, “la doble nacionalitat de manacorí i carrioner”.

És llicenciat en geografia, però a hores d’ara (segons ens explica) ja no sabria fer una piràmide de població o una avaluació d’impacte ambiental perquè la seva vida professional s’ha consolidat al marge de les ciències de la terra, que és com es denominava aquesta disciplina quan es graduà dins la gestió cultural. Primer feu feina en l’àmbit públic, ocupant diversos llocs a l’Ajuntament de Son Servera (biblioteca, Oficina d’Informació Juvenil i tècnic de Cultura). D’ençà del 2004, però, es dedica a l’àmbit privat amb seva productora, La Fornal, amb la qual ha estrenat més 30 espectacles, ha rebut una quinzena de premis i mencions d’àmbit autonòmic i ha realitzat al voltant de 2.500 funcions teatrals.
Ha participat en una seixantena d’espectacles com a actor, director o productor, en grups i companyies teatrals diversos: Capsigranys, Gom Teatre, Companyia Teatre Principal de Palma, Pometes, Res de Res i La Fornal. També ha intervengut en qualcunes sèries de televisió d’IB3.

Del 1995 al 1997 fou regidor a l’Ajuntament de Manacor. Ha publicat a la col·lecció El Turó diferents llibres de poesia, “Daltdelvers” i “País d’Ulisses” , i té publicada una obra de teatre no estrenada, “El millor de nosaltres”, que rebé el premi Antoni Frau i Sans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: