L’Ajuntament de Manacor reubica la pedra “stolpersteine” dedicada al batle “Garanaya” davant la sala en l’aniversari del seu assassinat

L’Ajuntament de Manacor ha reubicat la pedra Stolpersteine dedicada al batle de Manacor, Antoni Amer Llodrà ‘Garanya’ i l’ha instal·lat davant el portal de La Sala, en el 85è aniversari del seu assassinat a mans dels falangistes dia 29 de desembre de 1936.

El batle Amer ‘Garanya’ té una pedra Stolpersteine a Manacor des del desembre de 2018, quan l’artista alemany Gunter Deming l’instal·là davant la que va ser la casa del batle republicà, al número 8 del carrer de Joan Lliteres. Les pedres de la memòria són uns petits monuments de pedra que inicialment es dedicaren a la memòria de les víctimes del nazisme i que a Mallorca s’instal·len per recordar de les víctimes del franquisme, a instàncies del Consell de Mallorca i la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica.

«Amb l’objectiu de dignificar la figura del batle ‘Garanya’, hem decidit reubicar la pedra de la Memòria que l’honora i el recorda i col·locar-la just davant l’Ajuntament on ell serví el poble», ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver, abans de dipositar un clavell vermell damunt la pedra en un gest de reconeixement i de memòria.

Antoni Amer Llodrà ‘Garanya’ va néixer a Manacor el 12 de febrer de 1882. A les eleccions municipals de 1931, Amer aconseguí casi el 90% dels vots amb el Partit Republicà Federal, va ser proclamat batle i el seu mandat s’allargà fins el març de 1935. L’abril de 1936 fou tornat a proclamar batle de Manacor, mandat que exercí fins el dia de l’aixecament militar. El 18 de juliol, el dia del cop d’Estat contra el govern de la República, Amer era a Palma i, posteriorment, va romandre amagat a Manacor fins que els falangistes el trobaren i l’assassinaren d’un tret al cap dia 29 de desembre de 1936, avui fa 85 anys.

El llegat del batle Amer a Manacor continua viu amb les escoles que construí, les obres públiques que posà en marxa, l’impuls de la cultura i la justícia social. L’any 2006 va ser nomenat fill il·lustre per l’Ajuntament de Manacor.

La del batle Amer Garanya no és l’única pedra Stolpersteine que hi ha a Manacor. El 2018 també s’instal·laren tres pedres de la Memòria més en record dels delegats de batlia de Porto Cristo, Joan Parera Gomila ‘Ramonico’; el delegat de batlia de Son Macià, Antoni Sitges Febrer ‘des Clot’; i el delegat de batlia de Son Negre, Antoni Adrover Santandreu ‘Ravanet’, tots represaliats pels franquistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: