L’enterrament de la sardina i la nova geganta de la Jaia Quaresma tanquen el Carnestoltes amb grans festes

Els darrers dies han acabat amb l’enterrament de la sardina, un acte que era ben present en el calendari festiu de Porto Cristo i que Manacor va començar a recuperar fa uns anys.

Tant a la ciutat com en el nucli costaner l’enterrament de la sardina ha consistit en una desfilada carnavalesca que parodia un seguici fúnebre però a Manacor la festa ha servit per presentar una nova geganta. Es tracta de la jaia Quaresma, una figura que durant els pròxims quaranta dies es farà present pels carrers de Manacor. A Porto Cristo la festa va començar amb la vetla de la sardina al Centre de Cultura i tota la comitiva va partir d’allà cap a la platja, on es va enterrar simbòlicament el peix.

A Manacor el seguici de veïns vestits de dol es va concentrar a la plaça del Convent i des d’allà es partí en comitiva i acompanyats dels gegants de Manacor i de la nova geganta de la jaia Quaresma cap a la plaça de sa Torre. En arribar a la plaça es va encendre el fogueró, que va servir per cremar la sardina i tot seguit els assistents pogueren gaudir d’arengades torrades. Els organitzadors de la festa a Manacor foren les associacions de veïns, que en col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor volen recuperar l’esplendor de la festa.

L’enterrament de la sardina ha servit per acabar amb les festes de Carnaval. La festa té el seu origen més immediat en el calendari cristià, que marca el dimecres de cendra com l’inici de la quaresma: un temps d’abstinència i penitència. En aquest sentit es diu que una antiga tradició consistia en sortir de berena el darrer dia de carnaval per tancar el període de gresca, una berena que pot haver derivat en l’enterrament de la sardina que coneixem. Així i tot molts estudiosos consideren que l’origen de la festa és més ancestral i beu de tradicions profanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: