L’entitat pro salut mental Estel de llevant inaugura la seva nova seu a Manacor per donar millor servei a més persones

El nou espai per a la salut mental ocupa 795 i està situat en un edifici patrimonial.
La nova seu de l’associació pro salut mental Estel de Llevant ja és una realitat. La reforma que es va iniciar el març de 2016 en un edifici catalogat del carrer Fàbrica de Manacor ha donat lloc a la nova seu, que ocupa una superfície de 795 metres quadrats multiplica per quatre l’anterior– i permetrà atendre a més persones amb un trastorn de salut mental, amb més i millors serveis.

A més, aquest nou espai facilitarà l’aplicació de noves metodologies de treball que millorin la qualitat de vida de les persones usuàries dels programes sociolaborals i oferir un ambient ample, lluminós i confortable. De totes aquestes millores se’n beneficiaran tots els municipis de les comarques del Llevant i Migjorn de Mallorca. Aquesta nova seu “mostra el compromís d’Estel de Llevant amb la salut mental, amb una ferma aliança amb l’Administració i reptes clars de futur com, per exemple, donar resposta a les necessitats d’habitatge d’aquest col·lectiu”, explica el gerent de l’entitat, Guillem Febrer.

A l’acte d’inauguració del nou local, que es va celebrar dijous dia 5 d’abril, hi han participat la batlessa de Manacor, Catalina Riera; la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago; la presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Margalida Puigserver; el director insular de Persones amb Discapacitat, José Manuel Portalo; batles i batlesses dels municipis de les comarques del Llevant i Migjorn; regidors de totes les formacions polítiques que formen la corporació municipal de Manacor; la presidenta d’Estel de Llevant , Maria Nicolau, així com usuaris, familiars, professionals i voluntaris.

“Avui és un dia molt feliç per Estel de Llevant, un grup de gent que fa més de vint anys que fa feina per millorar la qualitat i les condicions de vides de les persones amb problemes de salut mental”, va explicar la batlessa, Catalina Riera. “Aquest nou espai és un instrument que facilitarà la feina dels professionals i la salut mental dels usuaris però la nova seu també és un edifici industrial catalogat que heu tengut el coratge de restaurar i convertir-lo en una autèntica fàbrica per a la salut mental”, afegí la batlessa.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, va destacar que “si no fos per entitats com Estel de Llevant per a l’administració seria impossible arribar a tothom oferint els serveis que vosaltres posau a disposició dels usuaris i per això estam compromesos amb la subvenció i la concertació dels serveis que oferiu perquè volem seguir somiant una societat més justa”.

La presidenta d’Estel de Llevant, Maria Nicolau, va refermar “la nostra voluntat de ser col·laboradors fidels amb les administracions per aconseguir una millor atenció a la salut mental i el nostre proper repte és aconseguir una xarxa d’habitatges i obrir aquest edifici a actes culturals i educatius”. Des de l’associació destacaren que d’ençà de la posada en marxa de l’entitat, el 1996, s’ha passat d’atendre 8 usuaris a atendre’n 180 i als 2 professionals que començaren a fer-hi feina s’hi han sumat prop de 40. A més durant l’acte des d’Estel de Llevant també recordaren els primers voluntaris, els primers usuaris, els familiars i a les administracions públiques que feren possible el naixement de l’entitat. Durant l’acte també hi intervengueren els usuaris de l’entitat, com en Manuel que va “agrair als companys per no jutjar-me i per fer-me partícip d’un somni”. A més, alguns usuaris interpretaren la cançó Plou i fa sol, de Guillem d’Efak.

Nou edifici

L’arquitecte Guillem Mateos ha dirigit la intervenció en aquest edifici, antiga fàbrica de principis del segle XX. La reforma ha requerit una actuació integral, tant pel que fa a l’envolvent de l’edifici –respectant la seva protecció patrimonial- com al seu interior, tot per aconseguir un espai versàtil i polifuncional, acollidor i adaptat a les necessitats dels seus usuaris. El projecte ha tingut una especial cura en el respecte de la façana original, l’emfatització de la seva torre i sala –antiga fusteria- com a fites més significatives i una clara aposta per la simplicitat i austeritat en els seus acabats, arribant fins i tot a recuperar elements com rajola hidràulica preexistent a l’edifici. A més, aquest projecte s’ha convertit també en una “obra-taller” atès que també hi han fet feina 14 treballadors del Centre Especial de Treball d’Estel de Llevant. Tots ells han adquirit coneixements de picapedrer i experiència laboral. A més, s’han exposat cinc quadres de la pintora Catalina Julve, qui donarà de forma solidària el 50 per cent de l’import de venda d’aquestes obres a Estel de Llevant.

Campanya “Un nou espai per a la salut mental”

L’any 2015 es va adquirir aquest edifici per poder fer front a la creixent demanda dels serveis d’Estel de Llevant. El març de 2016 es va posar la primera pedra i es va engegar la campanya “Un nou espai per a la salut mental” #FeimVolarEstels, amb la col·laboració de Janssen, Immobiliària Casal Mallorquí i Colonya Caixa Pollença, que va permetre dur endavant diverses activitats com una prova esportiva, una volada d’estels amb la implicació de les escoles i un concert amb la Banda de Música de Manacor. Cal destacar especialment el patrocini d’Electro Hidráulica Manacor S.A., que va fer una important rebaixa en les obres d’instal·lació dels serveis de climatització, electricitat i fontaneria. També hi ha col·laborat Terra de Falanis.

Estel de Llevant és una entitat sense ànim de lucre que des de 1996 treballa en l’àmbit de la salut mental. El 2017 va atendre més de 150 persones amb problemàtica de salut mental a través dels seus programes sociolaborals i amb un equip de quasi 40 professionals i més de 20 voluntaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: