Les beneïdes de Son Macià acomiaden les festes de Sant Antoni i fan seves les arrels pageses d’aquest nucli manacorí

Les arrels pageses, el món rural, les feines del camp i les eines antigues varen ser ahir protagonistes de les tradicionals beneïdes de Son Macià, en les quals desenes d’animals de tota casta, carretons i carrosses invocaren el sant i varen rebre la benedicció del capellà del nucli, Miquel Barceló.

Hi va haver una gran participació i alguns dels que havien participat a les beneïdes de Manacor i Porto Cristo, varen aprofitar la cita macianera per fer-la lluir de nou. Els cavalls també varen fer acte de presència, tot i que les amenaces de pluja varen fer minvar la seva presència respecte d’altres anys.
Centenars de persones seguiren la desfilada que va recórrer tota la plaça del poble i seguí pels carrers dels voltants. Tampoc no hi varen faltar els dimonis i els dimonions que lluïren forques, bastons i picarols en els balls que feren durant tota la desfilada.
Els músics de la Banda de Música de Manacor varen ser els encarregats de posar la banda sonora a aquesta tradicional cita santantoniera. Les autoritats locals, encapçalades per la batlessa de Manacor, Catalina Riera, i pel delegat municipal de Son Macià, Miquel Perelló, seguiren de primera línia les beneïdes i pogueren sentir de prop les gloses i els balls que els oferiren alguns participants.
Participació

L’encarregat de retrasmetre les beneïdes pels altaveus, Miquel Sureda Guinei, va donar pas a les carrosses, als animals, als dimonis i a la gent vestida a l’antiga que va voler participar a les beneïdes de Son Macià d’enguany. La majoria s’inspiraren en la pagesia, en les tasques del camp. Altres carrosses uniren els alumnes de l’escola o els socis de la tercera edat de Son Macià. I també hi hagué lloc per a la sàtira i la bogeria amb la carrossa que any rere any preparen els joves del poble, que enguany recreava un cementiri on hi havia lloc per a la tomba del dictador Francisco Franco.
A Son Macià les carrosses no reben premis segons una classificació, sinó que tots els participants reben una botella de cava, una de mistela i un val per una ensaïmada. Tot i això, el públic va aplaudir molt la carrossa titulada “Es molí dels Gambosins”, i també el carro decorat amb mata i flors d’amatller que, coincidint amb el centenari del poble de Son Macià, recreava una carrossa feta a l’antiga. En acabar la plaça va acollir la tradicional vetlada de ball de bot, que es va omplir de gent i d’aquesta manera el municipi de Manacor va acomiadar les festes de Sant Antoni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: