Les festes de Sant Antoni comencen amb la primera ballada dels dimonis i continuaran fins dia 21 amb diferents actes

El Patronat presentà ahir el programa de festes en un acte multitudinari on s’homenatjà el rector Andreu Genovart amb la Insígnia d’Or de l’entitat.

La festa de Sant Antoni començarà dimarts que ve, dia 9 de gener, amb el primer ball dels dimonis i la torrada popular que se celebrarà a la plaça de Ramon Llull. A partir de llavors, “assaig de completes, teatre, conferències i activitats per a totes les edats ompliran uns dies de festa que no acabaran fins dia 21 de gener amb les beneïdes de Son Macià”, explicaren des del Patronat de Sant Antoni.

Pel que fa a la imatge d’enguany, “feim un homenatge a una part molt important de la festa, que és la música”, explicà el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila. I és que la portada i la contraportada del programa d’enguany mostren “una de les imatges de la gresca santantoniera, que és el bombo de la xaranga que durant la nit acompanya els dimonis en els balls que fan arran dels foguerons”, afegí el president. I és que el paper de la banda de música a la festa i el dels goigs de sant Antoni són elements que a l’interior contextualitzen els estudis d’Albert Carvajal i de Maria Antònia Torrendell.

La batlessa de Manacor, Catalina Riera, animà tothom “a viure la festa i a compartir cançons, menjar, gloses i beure amb els amics, la família i els veïnats perquè és la millor manera de mantenir viu Sant Antoni, que és una part important del nostre patrimoni”. “Aquesta festa ens desperta sentiment comú de pertinença i ens identifica com a manacorins, i manacorins, sortiu al carrer i gaudiu d’aquest sentiment amb alegria i civisme”, afegí la batlessa.

Durant la seva intervenció el president del Patronat, Antoni Gomila, també destacà que “enguany posam l’atenció en el respecte que tothom ha de mantenir durant la festa perquè la festa estigui lliure d’agressions sexistes”. En Bernat de s’Hort i en Toni Prim llegiren les seves gloses escrites que tradicionalment omplen el programa i el glosador Bernat de s’Hort anuncià la seva retirada “per donar pas als joves”.

Homenatge a Andreu Genovart

Després que els sonadors i alguns membres de la banda fessin sonar els primers acords de les músiques més característiques de la festa de Sant Antoni, el Patronat de Sant Antoni va homenatjar el rector i membre del Patronat de Sant Antoni, Andreu Genovart Orell amb la Insígnia d’Or de l’entitat “en reconeixement a la seva tasca per preservar i difondre les Completes de Sant Antoni a Manacor”. I és que segons el seu padrí, Albert Carvajal, el rector de Manacor “a més d’exercir càrrecs eclesiàstics ha demostrat de sobres que estima la festa i que es mereix aquest reconeixement”. Carvajal parlà de compromís en l’organització de la festa, defensa de la tradició, lleialtat als valors i a la manera d’entendre la festa i les completes, la seva manera de viure la festa des de diferents vessants i de la religiositat que empeny el rector a defensar sant Antoni com l’autèntic protagonista de la festa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.