Les ganes de festa per Sant Antoni ressonen a l’aasaig dels goigs i la ximbombada de la plaça de la Concòrdia

La gran quantitat de gent que ha participat a la torrada prèvia a l’assaig dels goigs dela plaça de la Concòrdia ja feia preveure que serien moltes les veus que entonarien els goigs de Sant Antoni durant la nit.

A les nou del vespre la plaça ja era ben plena de veïnats i veïnades que esperaven el caliu de les torradores per poder començar a sopar. El pa, la llonganissa, els botifarrons, la panxeta i el llom no varen faltar damunt les torradores i amb la panxa plena molts dels assistents a la festa varen agrair el vi, la mistela i les herbes que el Patronat de Sant Antoni va oferir a tothom.
Passades les deu de la nit, un coet anuncià que faltaven pocs minuts perquè els integrants de la banda de música agafassin els seus instruments. Va ser aleshores quan tothom va acostar-se al foc per perpetuar el cant que a Manacor és sinònim de festa.
“Siem devots de bon cor; d’aquest sant prodigiós; pagesos i conradors; i vilans de Manacor”. I així ho feren, els santantoniers més devots de la festa no es perderen cap dels ingredients de l’Assaig dels goigs de sant Antoni que la nit de divendres dia 12 ha fet omplir la plaça de la Concòrdia de gent i de bauxa.

L’èxit d’aquest acte any rere any es mesura en la gran quantitat de gent que no necessita els goigs impresos per cantar-los, tot i això el Patronat segueix repartint-ne perquè tots aquells que encara no els saben puguin aprendre’ls. L’assaig va ser llarg i els músics que envoltaven el fogueró repetiren la tonada fins que tothom hagué cantat tant com va voler. Tot i així, els goigs no varen assaciar les ganes de bauxa dels assistents. Després de l’assaig, les ximbombes i les gloses agafaren el relleu per retre homenatge a la part més crítica i ancestral de la festa.

La festa continua

Amb tot, aquesta no és l’única festa que servirà per continuar celebrant les festes de Sant Antoni del municipi de Manacor. Dissabte dia 13 a partir de les 11 h al claustre de Sant Vicenç Ferre de Manacor tendrà lloc la VII Mostra de dibuix infantil de Sant Antoni. Més tard, a les 20 h el Teatre de Manacor acollirà la representació de la Comèdia de Sant Antoni, que es repetirà diumenge dia 14 a les 19 h.

A Porto Cristo dissabte dia 13 la festa comença amb la sortida de na Tonina, que farà un recorregut pel poble fins arribar a la plaça de ses Comes, on se celebra un sopar de pa i taleca i on s’assajaran els goigs de Sant Antoni. I a partir de les 21.20h el Centre de Cultura de Porto Cristo acull un any més el combat de picat. Gloses a rompre i una bona bauxa serviran per encetar el calendari santantonier de Porto Cristo.

A Son Macià dissabte dia 13 de gener a les 20.30 els dimonis fan la primera ballada a la plaça de davant el Centre Cívic i a continuació se celebrarà una torrada en la qual tothom podrà sopar de pa i taleca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.