Les obres ‘La minyona d’un infant orat’ de La Impaciència i ‘Vint dies de guerra’ de la companyia Dues Cares, passen a la gran final del concurs de teatre i literatura Bòtil​ 2019

El jurat ha destacat la gran qualitat de les obres i la dificultat per escollir-ne les finalistes

Aquest cap de setmana, dissabte 16 i diumenge 17 de març, s’ha celebrat a l’Espai 36 de Sant Llorenç la semifinal del concurs de Teatre i Literatura, Bòtil 2019. Hi han participat 6 companyies -3 actuaren dissabte i 3, diumenge- representant 6 propostes escèniques a partir de textos no dramàtics de la literatura catalana, d’autors principalment de les Balears i adreçades a un públic infantil o juvenil.​ D’aquesta manera es representaran les obres ‘Del Pla’ de la Companyia Blanca Alonso; ‘Vint dies de guerra’ de la Companyia Dues Cares; ‘El joc d’Èdip’ a càrrec de la Companyia el Jardí Desolat; ‘El senyor dels contes’ de la companyia​ Myotragus​ Teatre; ‘Al-Rhazes. El metge de la Talaia’ a càrrec de la Companyia Na Maia i ‘La minyona d’un infant orat’ a càrrec de la Companya La Impaciència.

De les quals el jurat, reunit el diumenge després de les funcions, va decidirescollir ‘La Minyona d’un infant orat’ de la Impaciència i ‘Vint dies de guerra’ de la companyia Dues Cres per passar a la gran final que es durà a terme, com inici del Festival Millor!, que se celebra els dies 12, 13 i 14 d’abril a Sa Màniga de Cala Millor.

El jurat format per Neus​ Ribas,​ Javier​ Matesanz, Jaume Miró, Carlota Oliva, Biel Jordà, Albert Pujol, Joan Carles Navarro i Jaume Gomila ha destacat la gran qualitat de les obres presentades enguany i la dificultat de triar les finalistes en una semifinal molt disputada. Finalment el jurat, després d’una llarga deliberació, va optar perquè passessin a la final ‘Vint dies de guerra’ que “va emocionar al públic a través de la història d’un testimoni real de la guerra” i la premiada companyia La Impaciència que amb ‘La minyona d’un infant orat’ i textos de Llorenç Riber “va entusiasmar a jurat i públic”.

Els autors de les Balears elegits per a les companyies en cada una de les obres han estat Maria Antònia Salvà en el cas de ‘Del Pla’ de la companyia Blanca Alonso; ‘Vint dies de guerra’ a partir de textos del manacorí Tomeu Ferrer; ‘El senyor dels contes’, la rondallística de les Illes Balears; ‘El joc d’Èdip’ amb textos de Jaume Vidal Alcover i el clar Sòfocles, ‘Al-Rhazes. El metge de la Talaia’ de la companyia Na Maia es va inspirar en textos d’Antoni Oliver i; ‘La minyona d’un infant orat’ de Llorenç Riber.

Balears ofereix Teatre i Literatura és unconcurs ideat per afavorir la creació d’espectacles de petit format a partir d’obres de la literatura catalana, especialment d’autors de les Illes Balears, adreçats a públic infantil i/o juvenil, per tal de difondre i fomentar les arts escèniques i la literatura i crear un lligam entre elles. Es tracta d’un certamen consolidat, del qual se celebra la VIII edició. En els anys d’existència, el Bòtil ha impulsat nous valors del teatre i propostes escèniques arriscades i de qualitat que han obtingut gran projecció a l’exterior (Fira de Tàrrega, Mostra d’Igualada, programacions arreu, etc.).

Premis

La final del Bòtil es farà els dies 12, 13 i 14 d’abril de 2019 a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor.

L’obra guanyadora del VIII BÒTIL serà programada per:

– Palma: Tot i molt/ Escena+

– Maó: Teatre Principal de Maó

– Santa Eulària​ des​ Riu

– Consell Insular de Formentera

-​ Porto​ Cristo: Centre de Cultura

– Catalunya: FLIC- Festival de literatura i arts infantil i juvenil

– Móra d’Ebre: Fira​ Litterarum- Fira d’Espectacles literaris

-​ FIET​ ’19: XVII Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, Vilafranca de​ Bonany

A banda, les 6 obres seleccionades rebran 300 €, el finalista 2.500 € i la companyia guanyadora 3.500 € així com aquesta extensa gira.

De les set edicions anteriors n’han sortit obres com ‘Pèl al pit’, de​ Corcada Teatre​ (2006); ‘Radiografies’, de La Impaciència (2006); ‘Ganes de Mus’, de Petita Pàtria (2008); ‘Assajant Albertí’, de La Clota (també premi de la crítica Serra d’Or), ‘Cavallet de​ cartró’, de la Cia. ‘El​ Princep​ Totilau’ (2010), entre d’altres. En la darrera edició l’obra guanyadora fou ‘L’etern mecanoscrit’, de la Cia. La Impaciència. Versió de Salvador Oliva, basada en El mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo.

El Bòtil és organitzat per la​ Xerxa, teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i rep el suport de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: