L’escriptor Antoni Tugores explicarà anècdotes i curiositats de la cuina en el pròxim “Dilluns de l’Obra”

l pròxim 19 de juny, a les 20.00 h, i emmarcat dins els Dilluns de l’Obra, tendrà lloc al bar Xarop de Manacor (plaça de Ramon Llull, 18) la conferència “Anècdotes, curiositats i personatges de la memòria de la cuina”, a càrrec del periodista i investigador Antoni Tugores.

El ponent ens farà una breu introducció al treball de camp realitzat entre els anys 90 i començaments dels 2000, que propicià l’edició de dos toms de la “Memòria gastronòmica de Mallorca. La cuina poble a poble” (2003 i 2004) -apareguda en el Diario de Mallorca en seixanta-dos fascicles il·lustrats per Joan Riera Ferrari- i del llibre “Memòria de la cuina mallorquina”, editat per Documenta Balear l’any 2005. Aquest darrer conté més de mil tres-centes receptes de la cuina tradicional de Mallorca de tots els pobles de l’illa sense excepció, a més de llogarets, monestirs, ermites, possessions, etc. Igualment, parlarà de la seva visió sobre la cuina actual (banalitzada i caricaturitzada en molts de casos), de la manca d’autoestima dels mallorquins pel que fa a la pròpia cuina i de la substitució de la cuina autòctona per altres de foranes que no són ni millors, ni més econòmiques ni més sanes, i de com han hagut de ser gastrònoms de fora els qui l’han descoberta al món.

Contarà, a continuació, tot un seguit d’anècdotes sucoses que va viure mentre feia el treball de camp, i també curiositats que ens aporta l’anàlisi de la nostra cuina més popular i genuïna. I acabarà parlant, si el temps ho permet, d’una sèrie de personatges que mereixen una atenció especial, tot i ser majoritàriament desconeguts.

Antoni Tugores Manresa (Manacor, 1948) és investigador i periodista. Ha participat com a coautor en un seguit de llibres relacionats amb temes gastronòmics i històrics, com és el cas de “Les fosses de la repressió a Mallorca” (2011) i “Les fosses de sa Coma”, aquest darrer en el número especial de Randa dedicat a Anthony Bonner (2012). Quant a temes gastronòmics, convé destacar que el desembre de 2005 presentà el llibre “Memòria de la cuina mallorquina”, el qual va rebre el prestigiós “Gourmand world cookbook awards” com a millor llibre de cuina mediterrània. El 2009 publicà “Cuina Econòmica. Receptes fàcils per a temps difícils”, pel qual també va rebre la distinció del “Gourmand world coobook awards” de 2010 com a millor llibre de cuina casolana. El 2012 publicà “Els millors plats de la cuina popular de Mallorca”, del qual s’han fet cinc edicions. El 2016 va guanyar la II edició del Premi Font i Roig d’assaig amb el llibre “La cuina mallorquina. Segles XV-XX. De l’austeritat a la decadència”.
L’any 2007 va rebre el Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.