L’exposició 1, 2, 3, Mira a càmera!, explica com es feien les fotos en els antics estudis de fotografia de Manacor

Entre el final del segle XIX i la primera meitat del segle XX, Manacor va acollir un bon grapat de retratistes d’estudi.

I aquesta realitat és la que analitza l’exposició 1, 2, 3, mira a càmera! La fotografia d’estudi a Manacor, que produeix l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor i que dijous passat s’inaugurà enmig d’una gran expectació. Els primers fotògrafs que s’instal·laren al municipi varen familiaritzar els manacorins i les manacorines amb el que llavors va considerar-se tota una revolució: la fotografia. I és que d’ençà del 1821, quan Joseph Nicéphore Niépce va aconseguir fixar sobre un paper la imatge que ell veia des de la seva finestra va començar una carrera per desenvolupar aquesta nova tècnica. Hi contribuïren especialment Louis-Jacques-Mande, el qual inventà el daguerreotip, i William Henry Fox Talbot, el qual introduí els negatius i la possibilitat de multiplicar les imatges fotogràfiques.

Totes aquestes noves tècniques arribaren a Manacor des d’allà deçà la mar gràcies al primers retratistes d’estudi. A finals del segle xix, Pere Sansó va obrir l’estudi Fotografia Sansó, i molt probablement fou el primer fotògraf professional de Manacor. A més de retrats familiars al seu estudi també va sortir al carrer amb la seva càmera per fotografiar multitud d’esdeveniments. De fet, l’any 1897 ja va fer una exposició fotogràfica a l’Exposició Balear Agrícola, Pecuària i Industrial que se celebrà a Manacor.

Pere Sansó va obrir la porta a molts altres fotògrafs que s’instal·laren a Manacor i que varen ser els encarregats de retratar famílies, nuvis, infants, senyors i pagesos durant generacions. L’exposició 1, 2, 3, mira a càmera! recull els vuit fotògrafs pioners que feren feina a Manacor i que habituaren els avantpassats a posar davant la càmera. Així, gràcies a la col·laboració de molts particulars s’han pogut recollir moltes fotografies d’estudi realitzades a Manacor amb els segells dels fotògrafs Pere Sansó, B. Fuster, Antoni Ribot, Manuel Tomàs Pellicer, Joan Duran Rubí, Alfonso Lorente, Miquel Sureda o Miquel Amer.

L’exposició, a més de mostrar multitud de retrats i fotografies antigues, inclou moltes càmeres fotogràfiques antigues, negatius de vidre i objectes curiosos com un antic visor de fotografies en tres dimensions. A més també s’hi pot visitar la recreació d’un estudi de revelat i diversos escenaris fotogràfics com els que servien de fons en els antics retrats d’estudi. A més a més, l’exposició també inclou diversos panells on s’explica com cal conservar les fotos perquè durin molts d’anys. En aquest sentit, la primera de les activitats organitzades al voltant de l’exposició consistirà en un taller de conservació de fotografies antigues, el qual tendrà lloc divendres dia 22 de setembre a les 19.30 h. Una setmana més tard, dissabte dia 30 de setembre a les 10.30 h el fotògraf Biel Bennàssar oferirà un taller de revelatge de fotografies. Aquestes activitats requereixen una inscripció prèvia. A més d’aquests tallers se celebraran visites guiades a l’exposició divendres dia 8 de setembre a les 19.30 h i divendres dia 22 de setembre a les 18.30 h.

La mostra es podrà visitar fins el 6 d’octubre al Museu d’Història.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: