L’exposició “Contes infantils de la guerra”, fa un repàs a la producció editorial infantil durant la guerra civil

A la inauguració també hi varen assistir la batlessa de Manacor, Catalina Riera; la delegada de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; la delegada d’Urbanisme, Isabel Febrer; i la directora del Museu, Magdalena Salas. La mostra aplega exemples de les iniciatives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella. I no només des del vessant purament literari, en què hi participen autors com Lola Anglada o Salvador Perarnau sinó també de tots els recursos que acompanyen els contes infantils. En aquest sentit posa especial atenció a la tasca dels dibuixants i il·lustradors, molts d’ells amb una clara influència de l’avantguarda revolucionària russa, com Ramon Puyol, Pitti Bartolozzi o Artur Moreno. Durban, Berta i Elmer Hader, o Lola Anglada.
Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició que fins dia 19 de maig acull el Museu d’Història de Manacor és un viatge que s’atura per mostrar-nos amb detall diferents episodis, recull exemples de contes clàssics adaptats, de la literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra, i s’endinsa en institucions com el Ministerio de Instrucción Pública, El Comissariat de Propaganda i la Biblioteca Infantívola. La mostra també fa un repàs als autors i il·lustradors més destacats.

Però això no serà tot perquè diversos experts completaran el discurs de l’exposició amb tres conferències associades a la mostra. Dijous dia 4 d’abril a les 20 h la professora d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes Balears Francisca Lladó pronunciarà la xerrada “Benefici social i rellevància pràctica. Disseny gràfic en el període de les avantguardes russes”. Divendres dia 26 d’abril a les 20 h la sociòloga i editora Marta Jové parlarà del “Poder subversiu del conte popular; funció social, simbologia i vigència”. I per acabar amb el cicle de conferències el comissari de l’exposició, Sergi Freixes, pronunciarà la xerrada “Contes clàssics, no tan clàssics.
Durant l’exposició s’oferiran visites guiades i activitats tant als escolars com al públic en general. Dia 16 de març, de 10 h a 12 h, el museu oferirà un taller d’enquadernació manual de llibres. A més les famílies amb nins i nines de 3 a 6 anys podran participar en el taller de Contacontes amb Lego, dissabte dia 18 de maig a les 10 h. I dia 27 d’abril la zona enjardinada del Museu es convertirà en un bosc encantat ple de personatges de contes que explicaran històries.

Deixa un comentari