L’exposició “Contes infantils de la guerra”, fa un repàs a la producció editorial infantil durant la guerra civil

La mostra es pot veure fins al 19 de maig al Museu d’Història de Manacor.

L’exposició demostra com aquesta literatura es va convertir, com l’adulta, en part de l’engranatge propagandístic del moment. Els contes es convertien en una arma per ensenyar els més petits un món dual de bons i dolents, semblant al que s’estava enfrontant en aquells moments al camp de batalla. “Aquests contes han estat molt difícils de recuperar perquè durant la guerra i la dictadura aquells que els varen guardar a ca seva s’exposaven a la repressió o la mort si eren descoberts i per això s’han conservat poquíssims exemplars”, va explicar el comissari de la mostra Sergi Freixes.

A la inauguració també hi varen assistir la batlessa de Manacor, Catalina Riera; la delegada de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; la delegada d’Urbanisme, Isabel Febrer; i la directora del Museu, Magdalena Salas. La mostra aplega exemples de les iniciatives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella. I no només des del vessant purament literari, en què hi participen autors com Lola Anglada o Salvador Perarnau sinó també de tots els recursos que acompanyen els contes infantils. En aquest sentit posa especial atenció a la tasca dels dibuixants i il·lustradors, molts d’ells amb una clara influència de l’avantguarda revolucionària russa, com Ramon Puyol, Pitti Bartolozzi o Artur Moreno. Durban, Berta i Elmer Hader, o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició que fins dia 19 de maig acull el Museu d’Història de Manacor és un viatge que s’atura per mostrar-nos amb detall diferents episodis, recull exemples de contes clàssics adaptats, de la literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra, i s’endinsa en institucions com el Ministerio de Instrucción Pública, El Comissariat de Propaganda i la Biblioteca Infantívola. La mostra també fa un repàs als autors i il·lustradors més destacats.

Activitats

Però això no serà tot perquè diversos experts completaran el discurs de l’exposició amb tres conferències associades a la mostra. Dijous dia 4 d’abril a les 20 h la professora d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes Balears Francisca Lladó pronunciarà la xerrada “Benefici social i rellevància pràctica. Disseny gràfic en el període de les avantguardes russes”. Divendres dia 26 d’abril a les 20 h la sociòloga i editora Marta Jové parlarà del “Poder subversiu del conte popular; funció social, simbologia i vigència”. I per acabar amb el cicle de conferències el comissari de l’exposició, Sergi Freixes, pronunciarà la xerrada “Contes clàssics, no tan clàssics.

Durant l’exposició s’oferiran visites guiades i activitats tant als escolars com al públic en general. Dia 16 de març, de 10 h a 12 h, el museu oferirà un taller d’enquadernació manual de llibres. A més les famílies amb nins i nines de 3 a 6 anys podran participar en el taller de Contacontes amb Lego, dissabte dia 18 de maig a les 10 h. I dia 27 d’abril la zona enjardinada del Museu es convertirà en un bosc encantat ple de personatges de contes que explicaran històries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: