L’historiador Bartomeu Garí parlarà de la fossa de Porreres al pròxim dilluns de l’Obra

Dia 3 d’abril, a les 20.00 hores, i emmarcat dins els Dilluns de l’Obra, tendrà lloc a la seu de l’OCB Manacor la conferència “La fossa de Porreres: la repressió al descobert”, a càrrec de l’historiador Bartomeu Garí, el qual ens acostarà a la investigació històrica de la repressió amagada o encoberta que es va dur a terme a Mallorca durant la Guerra Civil espanyola. Així mateix, ens donarà a conèixer la investigació que ha permès localitzar les fosses del cementeri municipal de Porreres, indret on amb tota probabilitat foren executades entre 120 i 130 persones. Les feines d’exhumació del passat mes de novembre de 2016 han permès localitzar-hi, fins ara, una cinquantena de cossos de persones que foren assassinades pels feixistes.

Bartomeu Garí Sallaras (Porreres, 1965) és llicenciat en història per la Universitat de les Illes Balears. Va començar la seva tasca investigadora centrant-se en l’estudi de la Segona República i la Guerra Civil a Porreres i, des de fa anys, ha orientat la seva tasca com a historiador i investigador en l’estudi de la repressió a Mallorca durant la Guerra Civil espanyola. Entre les seves publicacions destaquen: “Noves aportacions envers els desconeguts i desapareguts del Pla de Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939)”; “Els calvianers que moriren a Porreres” i “Els primers mesos de la repressió a Mallorca (juliol-setembre de 1936): escenes d’una violència planificada”.

Recentment ha format part del grup d’investigadors que ha elaborat el mapa de les fosses comunes de Mallorca. En aquest sentit, ha realitzat els reports de les fosses comunes dels cementeris municipals de Montuïri, Petra, Porreres, Llucmajor, Pou de Son Lluís (Porreres) i Sant Joan. L’any 2015, la seva obra “La fossa dels Mariandos. Obrir per poder tancar la història” fou guardonada amb el premi Font i Roig d’assaig 2015 de l’Ajuntament de Maria de la Salut. Es tracta de la investigació històrica que va realitzar l’investigador porrerenc per a la localització de la fossa comuna on foren trobats els cossos dels mariandos de Jaume Gual, Miquel Salom i Joan Gual.
És també membre fundador de l’Associació Memòria de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.